lundi 25 juin 2012

Zes fundamentalisten veroordeeld voor terrorisme

Een Brusselse rechtbank heeft zes moslimfundamentalisten veroordeeld voor terroristische activiteiten. Twee van hen zijn veroordeel tot acht en 11 jaar gevangenis. Een zevende verdachte werd vrijgesproken.

De zes veroordeelden zochten kandidaten om te gaan vechten in Afghanistan en Irak. Ze beheerden ook een website waarop ze opriepen tot haat tegen niet-moslims en video's van onthoofdingen verspreidden.

In telefoongesprekken die de onderzoekers afluisterden, praatten ze bovendien luidop over hun ultieme doel: het plegen van terreurdaden.

De correctionele rechtbank veroordeelde de twee leiders van de groep tot acht en elf jaar gevangenis. De anderen kregen lichtere straffen tot maximaal vijf jaar met een bijkomende boete.

Ali Tabich werd beoordeeld als de leider van een terroristische groep die kandidaten zocht voor de jihad. In 2005 ging hij op reis naar Syrië, vanwaar hij volgens de procureur waarschijnlijk naar Irak trok om er deel te nemen aan de jihad.

Bij Abdel Rahman Ayachi onderstreepte de rechtbank zijn 'sturende rol bij het beheer van de schadelijke website'.

Olivier Dassy werd veroordeeld tot 5 jaar cel en 3.000 euro boete. De rechtbank onderstreepte ook het 'voor beïnvloeding vatbaar karakter' van Samer Azouagh, die drie jaar cel en 1.000 euro boete kreeg.

Voorts werden Jamal Ech-Charqy, Abdel Ouahed Omghar (bij verstek) en Ali Tabich ook nog veroordeeld voor poging tot diefstal met geweld. Ali Tabich en Jamal Ech-Charqy kregen drie jaar cel. Abdel Ouahed Omghar kreeg 30 maanden.

De federale procureur vroeg de onmiddellijke aanhouding voor alle verdachten, maar de rechtbank vorderde die enkel voor de bij verstek veroordeelden en Olivier Dassy. De advocaten van de verdediging kondigden al aan om in beroep te gaan.

'Ik ben al 10 jaar advocaat van mensen die worden voorgesteld als extremisten en zij zijn allemaal vrijgesproken voor het hof van beroep', zegt advocaat Sébastien Courtoy op Radio 1.

De zeven verdachten komen allemaal uit de entourage van de beruchte sjeik Bassam en het ondertussen ter ziele gegane Centre Islamique Belge (CIB) in Sint-Jans-Molenbeek.

Ze werden opgepakt tijdens zeventien huiszoekingen gericht tegen een Belgische cel van Al-Qaeda. Aan de arrestaties ging een jaar intensief onderzoek terroristische groeperingen vooraf.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

VOUS AVEZ DIT MOLENBEEK?

On retiendra de tout cela que les sept suspects sont tous issus de Molenbeek et plus précisément de l'entourage du sinistre cheik Bassam  du Centre Islamique Belge (CIB) molenbeekois.

Waale zaan van Meulebeek, van Meulebeek!

Aucun commentaire: