lundi 23 juillet 2012

Gewest verdubbelt energiepremies


Investeringen in dubbel glas of muurisolatie worden opnieuw aantrekkelijker

© FM Brussel/brusselnieuws.be

Vanaf vrijdag verdubbelen verschillende energiepremies in Brussel. Afhankelijk van het inkomen kunnen de premies zelfs tot drie, of vier keer hoger zijn. Het gaat onder meer om premies voor dubbel glas, condensatieketels, warmtepompen en muurisolatie.

Investeringen in dubbel glas of muurisolatie worden opnieuw aantrekkelijker (© stijnh)

Het afgelopen jaar daalde de aanvraag voor energiepremies met de helft. Om de premies opnieuw aantrekkelijk te maken verhoogt de Brusselse regering vanaf vandaag de premies aanzienlijk.

"We hebben deze maatregel genomen omdat de federale regering de fiscale aftrek voor energiebesparende investeringen eind vorig jaar heeft afgeschaft", aldus minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo). "Daardoor waren die investeringen plots een pak minder rendabel voor gezinnen. Ook de bouwsector werd hard getroffen door deze maatregel. In Brussel zagen we 50 procent minder premieaanvraagdossiers in juni 2012 ten opzichte van dezelfde maand in 2011."

De Brusselse regering verhoogt het budget voor de premies van 12 tot 18 miljoen euro. Met onmiddellijke ingang worden de volgende premies verhoogd:

• premie voor muurisolatie aan de buitenkant verdubbeld (tot 110 euro per vierkante meter)
• premie voor dubbele beglazing verdrievoudigd (tot 130 euro per vierkante meter)
• premie voor een condenserende verwarmingsketel verdubbeld (tot 1.600 euro)
• premie voor een warmtepomp verdubbeld (tot 4.750 euro)
• premie voor een zonneboiler met 50 procent verhoogd (tot 3.500 euro)

Andere premies zijn niet aangepast, "omdat het huidige premiebedrag het mogelijk maakt om de investering in vijf tot zeven jaar terug te verdienen", aldus Huytebroeck.

"Sinds 2004 is het energieverbruik per inwoner met 18 procent gedaald in het Gewest, onder meer dankzij het stelsel van de Energiepremies", herhaalt de minister. "Een daling die niet alleen het leefmilieu ten goede komt, maar ook de portefeuille van de Brusselaars. We moeten doorgaan op de ingeslagen weg, namelijk die van de Duurzame Stad, en gezinnen, overheden en bedrijven blijven helpen om hun energieverbruik te verminderen. Tegelijk moeten we de werkgelegenheid en de economische activiteiten in Brussel stimuleren."

De verhoging van de energiepremies is niet retroactief.

'VOORBEELD VOOR ANDERE GEWESTEN'
De bouwsector reageert tevreden op de maatregel. De Confederatie Bouw heeft het over een "voorbeeld van goed beleid, dat ook voor de andere gewesten inspirerend kan werken."

"De nieuwe premies geven het juiste signaal aan de bevolking en zullen de activiteit van de bouwbedrijven die werkzaam zijn in Brussel stimuleren", zegt Jean-Christophe Vanderhaegen, directeur van de Confederatie Bouw Brussel. "We hopen wel dat het gewest de verdubbeling van premies in 2013 zal voortzetten."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

UNE EXCELLENTE NOUVELLE

On dirait que la Région se réveille enfin.Aucun commentaire: