jeudi 19 juillet 2012

L'ancien président du Vlaams Belang votera dorénavant pour la N-VA
A ses yeux, voter Vlaams Belang est un suffrage perdu en raison du cordon sanitaire pratiqué par les partis traditionnels.
Frank Vanhecke, ancien président du Vlaams Blok/Vlaams Belang, votera dorénavant pour la N-VA de Bart De Wever, mais sans s'affilier au parti, a-t-il indiqué mercredi matin à la VRT-radio.

A ses yeux, voter Vlaams Belang est un suffrage perdu en raison du cordon sanitaire pratiqué par les partis traditionnels. Un vote pour la N-VA est en revanche "quelque chose d'utile", selon lui. Député européen, M. Vanhecke, président du parti pendant des années, a quitté le Vlaams Belang l'an dernier suite à des divergences avec la direction actuelle du parti.

Ce "coming-out" de l'ancien président des Blokkers en faveur de la N-VA intervient alors que la polémique sévit en Flandre, où près d'une cinquantaine d'élus VB ont ralliés les listes N-VA pour les prochaines élections communales.
COMMENTAIRE DE DIVERCITY

CE QU'IL FALLAIT DEMONTRER

Et voici que l'ex-mari de feue Marie Rose Morel, la passionaria du VB et ancienp résident du Vlaams Belang démontre, en quelque sorte par l'absurde, que N-VA et Vlaams Belang c'est bonnet brun et brun bonnet. "Voter Vlaams Belang est un suffrage perdu; un vote pour la N-VA est quelque chose d'utile".
Mais c'est bien sûr!

Qu'en pensent les internautes?

"La majorité des flamands ne veulent pas l'indépendance mais seulement "l'élite" politique flamande.
Mais ils l'imposeront, c'est certain. 2014 sera le début de la fin.
Le vent tournera assez vite une fois l'indépendance proclamée.
Ils vont se rendre compte que cela ne sera pas si positif que cela par rapport aux Etats voisins, l'ex-Wallonie et l'Europe.
Qui plus est, bye bye Bruxelles également..."

"Ahurissant que des personnes pensent encore que la N-VA est un parti démocratique...
BDW est et restera toujours un nationaliste extrême, quoi qu'on en dise MAIS, il faut l'avouer, il est plus malin car il déguise cela !
La frustration de BDW, c'est le cordon envers le VLaams Belang, rien d'autre.
Il a créé la N-VA pour contourner cela.
Ni plus, ni moins !
Et 2014 sonnera la fin de la Belgique, ou du moins, le début de la fin..."

"Les francobelges qui écrivent que les flamands sont des fascistes ne parlent jamais de l'argent que Wallobrux reçoit chaque année des Flamands: entre 13 et 20 mrds.
Si la NVA rassemble des voix aujourd'hui c'est parce que la très grande majorité en a marre de payer pour Wallobrux. Les mesures de Di Rupo ont fait beaucoup de mal. Les gens qui travaillent dur ne veulent plus payer ni pour Wallobrux, ni pour les 1.200.000 immigrés que Wallobrux a voulus. Première raz-de-marée: octobre."

Tout cela est ma foi fort exact et on ne voit pas, hormis coup de théâtre imprévisible-cela arrive- comment empêcher l'inévitable!
A moins bien sûr que Bart De Wever ne se tue à force de vouloir maigrir tout en enflant son ego...

A DROITE TOUTE!
Et que tous ceux qui douteraient encore de la radicalisation droitière de la N-VA se donnent la peine de lire l'excellent article de Jos Bouveroux paru dans de Morgen de ce matin. "En zo sluit de N-VA weer aan bij de Vlaams-nationale traditie: de interne broederstrijd wordt er hevig gevoerd. De Wever wil Dewinter pijn doen en omgekeerd. Het toont wel aan dat Belang en N-VA erg dicht bij mekaar staan, ondanks alle retoriek. Dat is tenslotte logisch: beide partijen delen eenzelfde geschiedenis en kiezen alle twee voor de vlucht vooruit: Vlaamse onafhankelijkheid. De N-VA is een rechtse partij is met VOKA als hun 'werkgever'. De recente overstappers van het Belang (ik reken daar ook Frank Vanhecke bij met zijn stemoproep) hebben niet veel moeite moeten doen om hun verleden te vergeten. Dat zegt veel over de rechtse koers waar De Wever naartoe wil. Zo sluit zich de cirkel rond het Vlaams-nationalisme: de rechterzijde heeft het weer voor het zeggen."

N-VA et Vlaams Belang c'est décidément bonnet brun et brun bonnet.

MG

N-VA en VB delen eenzelfde geschiedenis en kiezen alle twee voor Vlaamse onafhankelijkheid
OPINIE De Morgen
Jos Bouveroux legt uit waarom De Wever Dewinter pijn wil doen, en omgekeerd. Bouveroux is voormalig hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst

De recente overstappers van het Belang moesten niet veel moeite doen om hun verleden te vergeten. Dat zegt veel over de rechtse koers waar De Wever naartoe wil

Het was toch even slikken toen ik oud-voorzitter Frank Vanhecke van Vlaams Belang hoorde oproepen om voor aartsrivaal N-VA te stemmen. Deze pesterij bevestigt het historische beeld dat Vlaams-nationalisten die van mening verschillen mekaars bloed wel kunnen drinken. De geschiedenis staat er bol van. Al van bij zijn ontstaan in de loopgraven van de IJzer was het partijpolitieke Vlaams-nationalisme een krabbenmand. Je vond er een allegaartje in terug van gematigde federalisten, overtuigde pacifisten en radicalen die de Belgische staat van de kaart wilden vegen. De slogan 'Zelfbestuur' werd erg creatief ingevuld. In de loop der jaren namen de tegenstellingen nog toe en verdween praktisch de hele vrijzinnige groep om plaats te maken voor een pre-fascistische partij, het VNV, dat met de stap naar de collaboratie openlijk Adolf Hitler erkende en ronduit fascistisch werd. Maar zelfs in die periode werd er duchtig ruzie gemaakt tussen het VNV, dat droomde van Dietsland, en de DeVlag, die pleitte voor annexatie door Duitsland. Tussendoor had je nog even het Verdinaso van de zelfbenoemde leider Joris Van Severen, die streefde naar meer macht voor de Koning en zichzelf als dictator zag. Rare jongens zijn het altijd wel geweest.

Die dubbelzinnigheid heeft ook de naoorlogse Volksunie serieuze parten gespeeld. Officieel koos de partij voor het federalisme en de democratie, maar aan de basis leefde er toch een niet onbelangrijke nostalgie naar het verleden. In die Volksunie van toen militeerden zowel Hugo Schiltz als ene Karel Dillen. Het programmapunt 'amnestie' was een wervende slogan in de milieus van wat officieel de repressieslachtoffers werd genoemd. Schiltz was bereid om met dat verleden te breken om het federalisme via een compromis te bereiken, maar hij ondervond in eigen rangen een fikse tegenstand.

Velen denken dat Dillen pas brak met de VU omwille van de Vlaamse toegevingen in het Egmontpact. De waarheid is dat Dillen en zijn medestanders het niet konden verkroppen dat de Volksunie, mede bepaald door de tijdgeest, zijn rangen opengooide voor mensen met een centrumlinks profiel zoals Maurits Coppieters, Nelly Maes, Vic Anciaux en anderen. Dat was niet naar de zin van de radicalen, die al vroeger opstapten en actief werden in allerlei extreem-rechtse organisaties en groepen. Na het Egmontpact stichtten zij het Vlaams Blok. Die partij is pas doorgebroken toen ze compromisloos een anti-vreemdelingenstandpunt innam en Dillen de plaats ruimde (met een goedbetaald Europees mandaat) voor de jonge Turken, Annemans en Dewinter.

Toch slaagde het Vlaams Blok er eigenaardig genoeg amper in om ontevreden VU-mandatarissen aan te trekken. Blijkbaar was dat een brug te ver, zeker voor de centrumlinkse vleugel. Maar ook de communautaire hardliners schrokken van de onversneden extreme standpunten en het gebruik van geweld door het Blok. De VU was een beleidspartij geworden maar kon de interne tegenstellingen tussen links en rechts uiteindelijk niet meer de baas. Eenmaal het belangrijkste partijstandpunt 'federalisme' gerealiseerd was, spatte de VU uit mekaar. De meeste mandatarissen kozen voor centrumlinks. Enkel de radicale Vlaams-nationalisten gingen hun eigen weg en stichtten de N-VA. Ook toen was het voor hen geen optie om naar het Vlaams Blok/Belang te stappen.

VERRUIMINGSKANDIDATEN

En kijk: nu is het kleine broertje de grote broer aan het opeten. Nadat de N-VA een deel van het electoraat van het Belang heeft ingepalmd, volgen nu de mandatarissen. Zonder schroom worden dissidente Belangers opgenomen. De hoofdreden daarvoor is het duidelijke rechtse partijprogramma waar de N-VA mee uitpakt. Bovendien ligt er geen cordon sanitaire rond De Wever: de partij zit in de Vlaamse regering en hoopt op 14 oktober ook op burgemeesters en schepenen. Er zijn plaatsjes beschikbaar...

En zo sluit de N-VA weer aan bij de Vlaams-nationale traditie: de interne broederstrijd wordt er hevig gevoerd. De Wever wil Dewinter pijn doen en omgekeerd. Het toont wel aan dat Belang en N-VA erg dicht bij mekaar staan, ondanks alle retoriek. Dat is tenslotte logisch: beide partijen delen eenzelfde geschiedenis en kiezen alle twee voor de vlucht vooruit: Vlaamse onafhankelijkheid. De voormalige VU-leiders à la Schiltz hebben nooit pogingen gedaan om Blokkers aan te spreken. Zij waren nochtans niet vies van 'verruimingskandidaten' maar zochten ze veeleer in progressieve of centrum-milieus. Met zijn aanpak bewijst De Wever dat hij enkel geïnteresseerd is in de rechterzijde. Zelfs progressieve Vlaams-nationalisten zoals die van de Gravensteengroep moeten nu wel concluderen dat de N-VA een rechtse partij is met VOKA als hun 'werkgever'. De recente overstappers van het Belang (ik reken daar ook Frank Vanhecke bij met zijn stemoproep) hebben niet veel moeite moeten doen om hun verleden te vergeten. Dat zegt veel over de rechtse koers waar De Wever naartoe wil. Zo sluit zich de cirkel rond het Vlaams-nationalisme: de rechterzijde heeft het weer voor het zeggen en de interne conflicten blijven voortduren.

Aucun commentaire: