dimanche 26 août 2012

Eric Corijn: 'Beeldvorming over Brussel is te negatief'


© brusselnieuws.be
Volgens professor en stedenexpert Eric Corijn van de VUB geven de Vlaamse media een vertekend beeld van Brussel door te focussen op wat verkeerd gaat. Ze bevestigen daarmee het angstgevoel.


Bruxelles quai briques


Eric Corijn (VUB)
Socioloog, cultuurfilosoof en stedenexpert Eric Corijn is een van de drie begeleiders van een workshop rond Brusselse beeldvorming, zo weet De Morgen.
De workshop wordt georganiseerd door de interculturele organisatie KifKIf. Corijn verzet zich al jaren tegenover het heersende negatieve beeld over Belgiës hoofdstad.
“Ik woon al 35 jaar in Matonge, en daar gaat relatief weinig mis", zegt hij in de krant. "Er zijn wel drugsdealers actief en af en toe vindt er geweld plaats, maar het is dan ook het Afrikaanse centrum van Brussel. Meer zelfs, het is het kruispunt van West-Europa en Centraal-Afrika.“
En verder: “In vergelijking met vergelijkbare steden als Frankfurt, Birmingham en Lyon zijn er in Brussel betrekkelijk weinig misdaden en migrantenrellen. Maar de media bevestigen het angstgevoel, […] overigens een goed verkoopargument".
"Huisvesting, onderwijs en tewerkstelling, dat zijn de problemen in Brussel. De helft van de jongeren onder de 25 is werkloos".
“Maar die vormgeving van Brussel is het product van de Belgische staatshervormingen, dus ook van wat Vlaanderen vindt. Van de Vlamingen die vinden dat ze de stad kunnen verlaten, maar tegelijkertijd de helft van de macht willen behouden."
Corijn wijst er nog op dat heel wat jonge kunstenaars in Brussel komen wonen. “De Vlaamse pers zou haar lezers beter leren om daar fier op te zijn”.
De media in héél de westerse wereld geven grote voorrang aan spektakel, sensatie en negatieve beelden of gebeurtenissen. dat is echt niet typisch aan Brussel.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
BRUXELLES DANS TOUS SES ETATS
Il serait temps de regarder enfin Bruxelles “dans tous ses états” comme le firent les Etats Généraux Bruxellois notamment sous l’impulsion de Eric Corrijn, Alain De Neef et Philippe van Parijs.
Visiblement les hommes et les femmes politiques de cette ville région, aveuglés par les échéances électorales, ont beaucoup de mal à regarder en face les réalités bruxelloises. Critiqué au sein même de sa formation électorale par le bouillant Yvan Mayeur, le Ministre Président vit une fin de règne difficile.
On a l’impression qu’au sein des grandes formations politiques, personne ne veuille affirmer une vision hardie pour l’avenir de la capitale européenne. On comprend mal que le monde politique répugne à s’inspirer des travaux remarquables qui iont été réunis sous l’égide du témérire Eric Corijn.
MG

“Korte analyse, maar ik geloof wel de grond van dit aspekt van de zaak.
Zelf zeg ik altijd over de kritici van Brussel (organisatie, veiligheid, bestuur, etc.) dat ze hier eerst een keer drie jaar moeten komen wonen (en ik meen "wonen"!), en dat ze dan van mij hun mond
mogen open doen. Ik eigen me het recht toe dat te zeggen, ik ben hier zelf in 1964 naar toe gekomen, en nooit meer weggeweest (uitgezonderd twee jaar brugerdienst buitenland).”
“De heer Corijn is vooral Brusselaar, socioloog, cultuurfilosoof en stedenexpert. En zijn analyse is de mijne. De daaruitvolgende conclusie is bovendien eenvoudig te trekken; schrappen die voogdij
over Brussel. De socialist Johan Van de Lanotte sprak van vier deelstaten, wat ik nog zo geen dom idee vond. De liberale familie denkt eerder in Gewesttermen. Wat er ook van zij, beide analyses lopen in dezelfde richting; meer autonomie voor Vlaanderen = meer autonomie
voor Brussel. De Vlamingen kunnen niet alles willen. En de stad zal dan eindelijk wellicht ook beter bestuurd worden.”

Aucun commentaire: