lundi 6 août 2012

La police menace de faire grève
Le syndicat libéral de la police réclame une meilleure protection des policiers après les incidents de ces derniers jours.

Le syndical libéral de la police déposera un préavis de grève nationale, rapporte le quotidien De Standaard. Il demande une meilleure protection des agents après les incidents survenus ces derniers jours au cours desquels des policiers ont été menacés et parfois blessés.
Le dernier incident s’est produit dans la nuit de samedi à dimanche à Etterbeek. Une dizaine de jeunes gens ont pris à partie des policiers à la suite du contrôle d’une voiture et de ses occupants. La semaine passée, des agents qui assistaient un huissier à Malines ont dû être hospitalisés à la suite d’une altercation violente. A Vilvorde, trois agents ont été blessés lors d’un contrôle d’identité.

« La coupe est pleine. Nous devons donner de toute urgence le signal que cela ne peut plus durer », a expliqué le vice-président du SLFP-Police, Vincent Houssin.

Le préavis de grève qu’il déposera expirera en septembre.

(Belga)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

PEINES ALTERNATIVES

Si on imaginait l’inverse : les malfrats décident de faire grève pour protester contre le harcèlement policier ?

Bienvenus en  absurdie.

Cela dit, les gardiens de la paix et surtout de la loi, les représentants du bras armé de l’exécutif entendent protester par leur geste contre la légèreté avec laquelle le pouvoir judiciaire relâche les délinquants sous prétexte qu’il manque de place dans les prisons. Certes on a doublé les peines pour acte de violence à l’égard des forces de l’ordre. La belle affaire. Doubler une peine de six mois la transforme en une peine de un an. Inutile puisque seules les peines de trois ans sont effectivement exécutées.

Plus subtilement, ils demandent en outre l’application de peines alternatives : “Iets dat ze echt voelen. Er zijn genoeg bermen langs de autosnelweg die kunnen worden gesnoeid of treinen die van graffiti kunnen worden verlost. Maar laat hen niet een maand in de politieschool meedraaien. Dat is de kat bij de melk zetten. Een alternatieve straf kan ook alleen als de dader de burgerlijke partijen effectief vergoedt. Nu zien we al te vaak dat ze geen rotte cent hebben om de agenten te vergoeden.”

Vu sous cet angle, cela devient cohérent. En déposant un préavis de grève pour septembre, soit un mois avant les élections, le syndicat des policiers témoigne d’une belle maîtrise de la stratégie politique.

On imagine tout le parti que Joëlle Milquet, enfilant son armure de Jeanne d’Arc du Law and Order, pourra tirer de cette grève des pandores.

MG


POLITIE DREIGT TE STAKEN NA GEWELD
BRUSSEL - De liberale politievakbond vraagt dat agenten die worden aangevallen, beter worden beschermd. De vakbond dient een nationale stakingsaanzegging in.

Het laatste incident gebeurde in Etterbeek in de nacht van zaterdag op zondag. Toen een politiepatrouille een Renault Clio met vier inzittenden tegenhield omdat de bestuurder zigzaggend over de weg reed, troepten een tiental jongeren uit de buurt samen rond de agenten en bedreigden hen met de dood.

De agenten moesten hun wapenstok bovenhalen om de jongeren terug te dringen. Daarop gaf een van hen een agent een trap. Twee mensen werden opgepakt en meegenomen naar het commissariaat. Daar ging een minderjarige de agenten opnieuw te lijf. Een van hen is vijf dagen werkonbekwaam. Twee andere agenten raakten lichtgewond.

Eerder vorige week moesten in Mechelen vijf agenten, die een deurwaarder bijstonden, naar het ziekenhuis worden afgevoerd na een wilde vechtpartij met drie Congolezen. In Vilvoorde raakten drie agenten gewond toen allochtone jongeren zich met een identiteitscontrole bemoeiden.

‘De maat is vol. We moeten dringend het signaal geven dat het zo niet langer kan', zegt Vincent Houssin, ondervoorzitter van de liberale politievakbond VSOA. Daarom dient hij een nationale stakingsaanzegging in, die vanaf september loopt. Houssin is er van overtuigd, zegt hij, dat de andere vakbonden zich zullen aansluiten. Die waren gisteren niet meer bereikbaar.

Met de stakingsaanzegging wil de vakbond druk zetten op minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) om het globaal plan, dat de vakbonden bij haar aanstelling hadden voorgesteld, dringend uit te voeren. ‘Dat is nu al acht maanden geleden. Ik hoor dat er vanaf september een werkgroep zou komen, maar dat zal niet volstaan. We willen niet meer aan het lijntje worden gehouden.'

BIJSTAND

In dat ‘globaal plan' had de politievakbond zelf voorstellen gedaan om geweld tegen agenten strenger aan te pakken. Maar daarvoor moet justitie meewerken. ‘Daders van geweld tegen politieagenten moeten te allen tijde worden gestraft, desnoods met snelrecht. Maar ik heb de indruk dat sinds de invoering van de Salduz-wet het snelrecht volledig verwaterd is als verdachten niet worden aangehouden.'

De wetgever heeft de straffen voor geweld tegen politie onlangs toch verdubbeld? ‘Ja, van zes maanden naar een jaar', aldus Houssin. ‘Maar straffen onder de drie jaar worden nog altijd niet uitgevoerd, hé. In de praktijk verandert dat niets.'

‘Daders mogen van ons gerust een alternatieve straf krijgen, maar dan iets ernstigs. Iets dat ze echt voelen. Er zijn genoeg bermen langs de autosnelweg die kunnen worden gesnoeid of treinen die van graffiti kunnen worden verlost. Maar laat hen niet een maand in de politieschool meedraaien. Dat is de kat bij de melk zetten. Een alternatieve straf kan ook alleen als de dader de burgerlijke partijen effectief vergoedt. Nu zien we al te vaak dat ze geen rotte cent hebben om de agenten te vergoeden.'

‘Tot slot moeten gewonde agenten ook veel beter worden opgevangen. Nu maken we mee dat een gewonde agent een maand in het ziekenhuis ligt en niets hoort. Als hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen, moet hij nog zijn eigen pv opstellen. Of neem de zwaantjes die voor het paleis van Laken werden aangereden. Pas na twee maanden hebben zij juridische bijstand gekregen. De dader had nog dezelfde dag een advocaat.'

CAMERA'S

De politiezone Mechelen probeert haar agenten beter te beschermen door hen met mobiele camera's op pad te sturen . Maar dat vindt de vakbond geen goed idee. Houssin: ‘Onze ervaring is dat zulke camera's, onder het mom van de veiligheid, vaker worden gebruikt om de agenten te controleren of ze wel een goed pv opstellen. Het is ook maar een lapmiddel.'

‘Het echte probleem is dat er te weinig blauw op straat is. Veel zones zullen het ontkennen, maar na de politiehervorming zijn er in veel zones minder agenten die patrouilleren dan ervoor. Ondertussen worden ook kleinere steden steeds vaker door jongerenbendes geplaagd. En als ze worden gepakt, kunnen we niet anders dan hen weer laten lopen.'

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet kon gisteravond niet reageren.Aucun commentaire: