lundi 6 août 2012

Rel rond Vlaamse leeuwenvlag op jeugdkampen in Ardennen
In de Ardense gemeente Jalhay is een communautaire rel ontstaan nadat de KSJ van het Limburgse Mopertingen een vlag met de Vlaamse leeuw boven zijn kamp hing. In meerdere Waalse gemeenten is die vlag bij reglement verboden.

De KSJ van Mopertingen is op kamp in Royompré een deelgemeente van Jalhay in de Ardennen. De leiders van de jeugdbeweging hebben aan hun kamp een Vlaamse leeuwenvlag gehesen. Bij het gemeentebestuur zouden daartegen klachten van inwoners van de gemeente binnengelopen zijn.

Ook de eigenaar van het terrein uitte zijn ongenoegen over de Vlaamse vlag. De jeugdbeweging werd zelfs even zonder elektriciteit gezet. De eigenaar eist de verwijdering van de vlag of er moet een Belgische driekleur naast gehangen worden.

'Onze jeugdbeweging wil geen enkele politieke boodschap uitdragen,' zegt KSJ-leider Jasper Willems in Het Belang van Limburg. 'Moeten wij ons nu al schamen voor onze eigen vlag? Dat is toch te gek voor woorden.'

REGLEMENT

Jalhay heeft, net als andere Waalse gemeenten, een reglement goedgekeurd dat het gebruik van Vlaamse vlaggen verbiedt, tenzij in combinatie met de Waalse, de Belgische of de Europese vlag.

''In Wallonië vinden veel mensen de Vlaamse leeuw provocerend,' zegt jeugdkampcoördindator Charles Seynhaeve van Jalhay. 'Het uithangen van die vlag kan de openbare orde verstoren.'

CONTRACT

De jeugdbeweging heeft van de gemeente een Belgische vlag in bruikleen gekregen om die op te hangen naast de leeuwenvlag. Volgend jaar gaat de KSJ van Mopertingen op kamp in Houffalize. In die gemeente hebben ze een contract moeten ondertekenen dat hen verbiedt om de Vlaamse vlag te hijsen. (EE)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

VLAAMSE LEEUW

Le drapeau flamand c’est un peu comme le voile islamique : un morceau de tissu auquel le fanatisme donne une valeur symbolique, voire mystique. Il est vrai que le voir flotter seul, sans drapeau belge dans une prairie ardennaise, parmi les tentes militaires est aussi singulier que de subir son omniprésence (savamment organisée) sur les routes du Tour et singulièrement, en masse aux arrivées. Me promenant dans les bois de Waulsort ce WE j’ai croisé une vingtaine de marcheurs. Tous m’on salué par un dag, goeie morgen, salukes, pas un seul, pas une seule par un bonjour. Ils sont bel et bien en pays conquis comme les Bruxellois autrefois à la côte belge. Sic transit…

MG

Aucun commentaire: