lundi 6 août 2012

Relschoppers Anderlecht lokken politie tweemaal in de val

De Standaard
BRUSSEL - De politie van Anderlecht werd dit weekend twee nachten op rij belaagd door relschoppers. Met een bewuste strategie probeerden ze enkele wijken over te nemen.

Voor de vierde keer in een week tijd werden politiemensen het mikpunt van geweld tijdens een interventie. Deze keer was het geen reactie op een politieoptreden. Met behulp van een goed geplande strategie belaagden de amokmakers twee nachten op rij de Anderlechtse politie. Onder het voorwendsel van een inbraak en een brandend voertuig lokten ze de agenten op straat, om ze vervolgens te bekogelen met stenen, benzine en molotovcocktails. Een inspecteur werd bewusteloos naar het ziekenhuis overgebracht.

‘Wat in Anderlecht gebeurd is, baart me meer zorgen dan de vorige gevallen van geweld', zegt Jean-Marie Brabant, voorzitter van de vaste commissie voor de lokale politie. ‘Het herinnert aan de strategie die drugsdealers een paar jaar geleden in het Brusselse gebruikten om de controle over bepaalde straten over te nemen om er hun handeltje te voeren. Wij dachten dat dit fenomeen voorbij was, maar het steekt helaas weer de kop op. Daar moeten wij een apart antwoord op bedenken.'

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) veroordeelt de recente aanvallen met klem en noemt geweld tegen politie en hulpdiensten een topprioriteit. Met een globaal plan wil ze de politie beter beschermen. Concreet gaat het om de snelle en daadwerkelijke uitvoering van sancties. Er komt ook een draaiboek om slachtoffers adequaat te helpen. De vakbonden dienden eerder al een stakingsaanzegging in.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UNE STRATEGIE DE DEALERS
Jean-Marie Brabant, président de la commission locale permanente de police, reconnait dans les agissements  des fauteurs de trouble d’Anderlecht  une stratégie de conquête de territoire qui rappelle singulièrement celle adoptée par des trafiquants de drogue aguerris observée il y a quelques années dans certaines communes. Il s’agissait pour eux de conquérir le contrôle de certaines rues afin de pouvoir y dealer en toute impunité. On pensait que cette pratique avait disparu mais il semble qu’elle réapparaisse. Ceci demande une riposte bien ciblée. “Daar moeten wij een apart antwoord op bedenken.”

Aucun commentaire: