vendredi 3 août 2012

Vilvoordse rellen worden communautair relletje


De onlusten in Vilvoorde zijn nu ook uitgegroeid tot een communautair relletje. De Vilvoordse burgemeester Marc Van Asch (CD&V) zegt dat is aangetoond dat men in Brussel niet wakker ligt van Vilvoorde, nu de ordeverstoorders door een Franstalige onderzoeksrechter zijn vrijgelaten.
In de nacht van woensdag op donderdag braken er rellen uit in Vilvoorde na een politiecontrole. Elf auto's werden vernield en drie agenten raakten gewond. Acht jongeren werden opgepakt, zes werden ter beschikking gesteld van het parket.

Omdat het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet effectief gesplitst is, werden de gearresteerden naar de hoofdstad gebracht. Daar vroeg de Nederlanstalige sectie van het Brusselse parket om hun aanhouding. Omdat de opgepakte jongeren voor de Franstalige procedure kozen, was het uiteindelijk een Franstalige onderzoeksrechter die over hun lot mocht beslissen. En die liet hen vrij.

Van Asch is woedend. 'In Brussel liggen ze niet wakker van Vilvoorde. Da's nog maar eens het bewijs dat het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde al lang gesplitst had moeten zijn, zodat we met eigen magistraten een eigen lokaal veiligheidsbeleid zouden kunnen uitwerken dat dit soort oproer krachtdadig aanpakt', zo zei hij in Het Nieuwsblad.

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, 'begrijpt niet goed' wat Van Asch zegt. 'Ik ben heel verrast door wat hij zegt. Een rechter blijft een rechter, de taal maakt geen verschil uit. En de belangstelling voor wat in het gehele arrondissement Brussel gebeurt, waar ook, is dezelfde. Het maakt geen verschil uit of de feiten plaatsvonden in Halle-Vilvoorde of in de 19 Brusselse gemeenten', zei de voorzitter in De Ochtend op Radio 1. (De Standaard)

'SPLITSING MAAKT GEEN VERSCHIL'

De splitsing van het gerechtelijk arrondissement zal ook weinig verschil uitmaken, stelt Hennart. 'Er zal inderdaad een ontdubbeling komen, van het parket. Ook de rechtbank in eerste aanleg wordt ontdubbeld in een Franstalige en een Nederlandstalige tak, maar de rechters zullen in Brussel blijven. Met andere woorden: als er een feit gebeurt in Vilvoorde, dan zal het parket van Vilvoorde de zaak eerst bekijken, maar als de gearresteerde voor de Franstalige procedure kiest, dan zal het parket ook naar de Franstalige onderzoeksrechter in Brussel moeten stappen. De wet gaat aan deze situatie dus niets veranderen.'

Over de zaak rond de rellen in Vilvoorde wil de voorzitter zich niet uitspreken, daarvoor heeft hij te weinig kennis van het dossier.

Op zijn beurt geeft Van Asch Hennart ongelijk. De burgemeester zegt dat de splitsing wel degelijk een verschil zal maken. 'Het klopt dat er onvolmaaktheden zitten in de regeling van de splitsing. Maar het zal een groot verschil uitmaken: als wij onze eigen parketmagistraten hebben, zullen die een eigen vervolgingsbeleid kunnen uittekenen, en ook voorwaarden en sancties kunnen opleggen buiten de rechtbank om. De symboliek op het terrein zal groot zijn en voor de ommekeer zorgen. Men is er zich nu onvoldoende bewust van dat wij voor elk banaal feit naar Brussel moeten gaan.'

De effectieve splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde zou volgend jaar rond moeten zijn, is te horen in het kabinet van de staatssecretaris voor de Staatshervorming, Servais Verherstraeten (CD&V).COMMENTAIRE DE DIVERCITY

CHASSEZ LE COMMUNAUTAIRE IL REVIENT AU GALOP

Résumons à la grosse louche. Un ado enfoulardé (?) subit un contrôle policier  à Vilvorde près la gare. Il se rebiffe, des dizaines de gamins interviennent, blessent trois agents  et démolisssent plusieurs véhicules de service. La police riposte et procède à des arrestations. La nuit quinze véhicules privés sont vandalisés et huit casseurs sont arrêtés. Ils exigent la procédure en français et sont déférés vers un juge bruxellois de régime francophone qui les libère aussitôt. Colère des autorités de Vilvorde et incident communautaire.

Et on voudrait qu’il y ait collaboration entre les 19 communes de la Région bruxelloise et les communes situées au delà du gordel dans le cadre d’une communauté métropolitaine?

On rêve!

MGDe voorstad groeit niet alleen, ze verkleurt ook en ze wordt meertalig    
  
We moeten niet bang zijn van de verstedelijking, wel van slecht stedelijk beleid

Een routinecontrole van een jongeman eindigt in een nacht vol onrust, met drie gewonde agenten, zes arrestaties en aanzienlijke materiële schade tot gevolg. Alweer een uiterst treurig incident, waaruit misschien toch enige conclusies voor beleid en samenleving te trekken zijn.

De gemakkelijkste vaststelling is dat de feiten zich deze keer eens niet op Brussels grondgebied afspeelden. We zijn geneigd om te denken: oef. Had dit incident zich in Molenbeek of Anderlecht afgespeeld, dan hadden we wellicht alweer enkele reportages met dreigende achtergrondmuziek, stuurs kijkende hangjongeren en pessimistisch klinkende criminologen te verwerken gekregen. Oef dus, dergelijke feiten gebeuren ook buiten Brussel, onze kosmopolitische hoofdstad met (grote) problemen maar in Vlaanderen toch iets te gemakkelijk weggezet als onherbergzaam en onverbeterlijk rovershol.

Ook in een relatief kleine en rustige centrumstad als Vilvoorde kan het blijkbaar gebeuren dat de politie belaagd wordt door een stelletje jonge nietsnutten. Anderzijds: Vilvoorde ligt wel vlakbij Brussel. Het krijgt vele baten van die ligging: werkgelegenheid, goede infrastructuur, een ruime keuze aan goedkope voorzieningen. En het deelt ook in de nadelen: samenlevingsproblemen, demografische druk, disproportionele kansarmoede. Ook die fenomenen maken helaas deel uit van de internationalisering - of misschien beter: metropolisering - van de hele Brabantse regio rond de hoofdstad. De voorstad groeit niet alleen, ze verkleurt ook en ze wordt meertalig. Geen wet brengt die sociologische evolutie tot staan, zelfs niet de heilige splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Het is dus toch de schuld van Brussel? Zo eenvoudig ligt het nu ook weer niet. Ook andere steden, buiten de hoofdstedelijke dampkring, hebben vroeger al hun deel gehad van stedelijk geweld. Wat die steden verbond, is dat het bestuur er onvoldoende of te laat heeft ingespeeld op de veranderende realiteit van het stadsleven. We moeten nochtans niet bang zijn van de verstedelijking - die is trouwens onvermijdelijk - wel van slecht stedelijk beleid. Zoals we vandaag in Brussel merken, en, welja, ook in Vilvoorde.

Voor goede voorbeelden hoeven we de wereldbol niet over te steken. In het hele westen behoren stadsbesturen tot de best georganiseerde, efficiëntste en meest gewaardeerde politieke organisatievormen. Dat geldt ook voor nogal wat Vlaamse centrumsteden. Ook hier is het voorbije decennium een frisse wind gaan waaien, die overigens niet aan een partijkleur gebonden is.

En natuurlijk: ook met goed bestuur kan je niet uitsluiten dat een paar idioten de kolder in de kop krijgen , maar je neemt tenminste een voedingsbodem voor verveling en baldadigheid weg.

Bart Eeckhout
Chef De morgen

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
QUE VOULONS NOUS ENCORE FAIRE ENSEMBLE?
Attention BHL ou pas, carcan ou pas, la banlieue s’étend et avec elle ses atouts et ses nuisances: elle devient plus peuplée, plus diverse et plurilingue. On a du mal à comprendre cela hors “le gordel” .
Aucun parti politique n’empêchera cela. Et que l’on ait décidé de supprimer désormais le gordel, il demeure inscrit dans l’inconsient collectif des brabaçons flamands.
On s’en persuadera sans mal en lisant les commentaires acidulés des  lecteurs du Morgen qui annoncent de nouvelles tensions entre entre francophones et néerlandophones.:

“In Brussel zijn de mensen moedelozer, een gelijkaardig voorval gebeurde de dag ervoor met een dief op een bus, fait divers, niet al te veel bij nadenken, we gaan gewoon verder. In Vlaanderen heeft men blijkbaar nog respect voor de slachtoffers en wil men de daders confronteren met hun daden, consequentie. Geen wonder dat er in Brussel een hoog aantal depressieven zijn, en een hoge werkloosheid, de passiviteit werkt verlammend, is het dat wat de politici willen, tam kiesvee.

“Wat mij verontrust is dat iedereen de nadelen kan opsommen maar dat er geen fluit aan wordt gedaan om alles te voorkomen.”

“Nogmaals het bewijs dat Vlaams Brabant eigenlijk meer banden heeft met Brussel dan met Vlaanderen. Heel de regio zou dan gerust bij het gewest wallo brux gevoegd mogen worden. Demografie stopt gelukkig niet door dwaze onrealistische wetten.”

“Die jongeren kunnen er niets aan doen, het is eigenlijk allemaal onze eigen schuld. We zijn gewoon niet solidair en racistisch.”

“Ik begrijp dat allemaal niet: alle partijen dringen aan op strenge maatregelen en bestraffing van de schuldigen en de dag later zijn ze al op vrije voeten zonder voorwaarden en kunnen ze opnieuw beginnen. Hoe kun je dan verwachten dat agenten gemotiveerd blijven? En verder maar klagen dat extreem-rechts daar garen bij spint en dat de burger geen vertrouwen meer heeft in politici en justitie”

“De rellen in Vilvoorde City zijn onstaan door een slecht stedelijk beleid, volgens de kommentaar. Het is dus niet de fout van Noord-Afrikaanse jongeren welke de politie belet in haar werk. Waarom mag men zijn gezicht niet bedekken met een sjaal ? Misschien had die kerel wel een "valling" ? En inderdaad, die beschadigde auto’s, wat deden die daar zo laat ? Direct die jongeren weer vrij laten want het is de fout van een slecht beleid.”

Il n’est pas indifférent de souligner que ces commentaire à la quatre-six-deux sont issus de lecteurs du Morgen et non du Laatste Nieuws nettement moins “progressistes”!
Entre la Flandre et le reste du pays s’est crée une crispation qui se fonde sur des références et des valeurs qui semblent de plus en plus incompatibles. En vérité l’opposition se situe bien moins au niveau des hommes et des femmes qu’à celui de ceux qui les dirigent. L’opposition est fondamentalement politique et sociologique
On en revient donc toujours à la question que pose Didier Reynders: “que voulons-nous faire encore ensemble?" Il semble bien que la réponse à cette question fondamentale rétrércisse comme peau de chagrin!
MG


Aucun commentaire: