jeudi 20 septembre 2012

De Morgen belooft nooit meer het woord allochtoon te gebruiken.De Morgen belooft nooit meer het woord allochtoon te gebruiken. Dat heeft hoofdredacteur Wouter Verschelden vanavond bekend gemaakt in de talkshow 'De Kruitfabriek' op VIER.Op de voorpagina van zijn krant van morgen legt hij uit waarom zijn krant het woord van zijn pagina's weert: "We moeten erkennen dat 'allochtoon' een handige manier is om een belangrijke minderheid in ons land en zeker in onze steden te duiden. Zelfs zo handig dat het een linguïstisch uniek fenomeen is: in het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. Niet dat Frankrijk of Groot-Brittannië geen grote samenlevingsproblemen hebben met hun etno-religieuze minderheden, alleen wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd."

Stigmatiserend en uitsluitend
"En zo komen we tot de kernvraag: kun je per definitie aan goede journalistiek doen met 'allochtoon' als term in de berichtgeving? Goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt. Met een bovendien veel te vage definiëring van het woord in dagelijks gebruik. Is handigheid geen excuus voor een simplistisch, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen?"

Zal het woord dan nooit meer op de pagina's staan? "Neen, als we iemand interviewen en die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, dan gaan we ook geen bliep in de plaats schrijven. We gaan mensen hun woorden niet aanpassen. Maar onze journalisten zullen in hun woorden het woord niet langer opschrijven."

COMMENTAIREDE DIVERCITY
ALLOCHTONE C'EST TERMINE
Désormais, le mot allochtone est banni du vocabulaire du Morgen.
Initiative audacieuse au royaume de Bart Premier.
Les commentaires des lecteurs sont mitigés, ceux des internautes de Knack sont impubliables.

"Volgens mij gaat dat niet helpen. Er zijn problemen met bepaalde migranten, en dat kan je niet onder stoelen en banken steken. Hetgeen volgens mij wel moet gebeuren, is het aantonen dat er ook goede migranten zijn."

"kunnen we nu, ter verrijking van het Nederlands nog over een paar andere dingen demagogisch doen ? "

"Misschien moet de redactie ook eens nadenken over het gebruik van het woord "werkgever(s)" dat naar mijn gevoel een veel te filantropisch beeld opwekt."
"Dank U, De Morgen. Nuancering in het woordgebruik wanneer het over immigratie gaat is meer dan welkom. Het is te hopen dat de politiek en de hele maatschappij jullie hierin volgt."
DE MORGEN VOERT HET WOORD 'ALLOCHTOON' AF
De krant De Morgen zal het woord ‘allochtoon’ niet langer gebruiken. Volgens hoofdredacteur Wouter Verschelden werkt die term stigmatisering en uitsluiting in de hand.Verschelden maakte zijn besluit bekend in de talkhow De Kruitfrabriek van de nieuwe televisiezender VIER. Op de voorpagina van de donderdagkrant van De Morgen geeft hij meer uitleg.

HANDIGHEIDJE

"We moeten erkennen dat 'allochtoon' een handige manier is om een belangrijke minderheid in ons land en zeker in onze steden te duiden”, schrijft Verschelden. “Zelfs zo handig dat het een linguïstiek uniek fenomeen is: in het Engels en Frans bestaat de terminologie gewoonweg niet. Niet dat Frankrijk of Groot-Brittannië geen grote samenlevingsproblemen hebben met hun etno-religieuze minderheden, alleen wordt de groep nooit als één geheel onder hetzelfde afdak benoemd."

Volgens Verschelden werkt het woord ‘allochtoon’ correcte verslaggeving niet in de hand. “Kun je per definitie aan goede journalistiek doen met 'allochtoon' als term in de berichtgeving, goed beseffende dat het stigmatiserend en uitsluitend werkt, met een bovendien veel te vage definiëring van het woord in dagelijks gebruik? Is handigheid geen excuus voor een simplistisch, veel te ongenuanceerde labeling van een groep mensen?"

GEEN BLIEP

Het antwoord luidt nee, volgens De Morgen, maar dat wil niet zeggen dat het woord niet meer in de kolommen van de krant zal opduiken, zegt verschelden. “Als we iemand interviewen en die zegt dat hij zichzelf als 'allochtoon' beschouwt, dan gaan we ook geen bliep in de plaats schrijven.” (TV)
(Knack)

Aucun commentaire: