mardi 30 octobre 2012

Lijst Islam: 'Ambtenaar of agent in hoofddoek moet kunnen'

© tvbrussel/brusselnieuws.be
Met twee verkozenen op vier kandidaten is de electorale vuurdoop van de lijst Islam geslaagd. Een strijdpunt is het recht van moslima's om een hoofddoek te dragen op het werk, ook in de openbare dienst. De invoering van de sharia is geen doelstelling "tenzij daar een meerderheid voor is.
Op 14 oktober deed de politieke islam haar intrede in enkele Brusselse gemeenten. De lijst Islam haalde met slechts vier kandidaten - enkel mannen - in totaal meer dan 5.000 stemmen. Dat was niet genoeg voor een verkozene in Brussel-Stad, maar in Anderlecht en Molenbeek haalde de jonge partij wel telkens een zetel.
Islam wil naar eigen zeggen "de ethiek terug in de politiek brengen" en een alternatief bieden voor de moslimkandidaten die "hun ziel verkocht hebben" bij de traditionele partijen. "Zonder ziel of ethiek zijn we geen mensen maar dieren", zei kandidaat Redouane Ahrouch, straks gemeenteraadslid in Anderlecht, voor de verkiezingen. Op economisch vlak strijdt de partij tegen het "ultraliberale systeem" en voor "een propere economie zonder speculatie".
Concreet is het recht op het dragen van de hoofddoek op school en op het werk een strijdpunt. "We willen dat ambtenaren van de gemeente of het OCMW en vrouwelijke politieagenten een hoofddoek mogen dragen", aldus Ahrouche nu voor de camera van tvbrussel. "In Engeland kan dat, waarom zou het hier niet kunnen?"
De partij pleit ook voor aparte sportbeoefening voor mannen en vrouwen.
'FASCISTISCH DISCOURS'
Ahrouch, een buschauffeur bij de MIVB, is al lang politiek actief. In 1999 stichtte hij de moslimpartij Noor. In 2009 kwam Ahrouche op met de partij Musulman.be, samen met de bekeerde Jean-François Bastin. Veiligheidsdiensten hielden die een tijd in de gaten wegens zijn radicaal-islamitische ideeën.
De ideeën van Ahrouch stuiten ook in de moslimgemeenschap op tegenstand. "Hij heeft een fascistisch discours", zegt Moustapha Zoufri van de Belgisch-Marokkaanse kunstenaarsvereniging. "Hij staat voor waarden waar we jarenlang tegen gevochten hebben. Extreemrechts heeft altijd gezegd dat wij het land willen islamiseren, Ahrouch bedient hen met een gouden schaaltje."
SHARIA
De invoering van de sharia of islamitische wetgeving in België is echter niet aan de orde volgens Ahrouch. "Wij werken binnen het grondwettelijke kader", klinkt het, wat niet wil zeggen dat Islam geen voorstander is. "Als er een meerderheid zou zijn om de sharia in te voeren via een referendum: waarom niet?"
"Als meneer Ahrouch de sharia wil invoeren nodig ik hem uit om het land te verlaten en zich elders te vestigen of een eigen land te stichten waar hij dat kan doen", antwoordt Zoufri.
In een gesprek met Ahrouche op straat geeft ook een oudere Marokkaanse man aan de ideeën van de partij Islam niet op prijs te stellen. "De islam heeft niets te maken met hoofddoeken of klederdracht", klinkt het. "De islam is een gedragscode. Je mag niet liegen of stelen. Je mag geen mensen aanvallen en moet vriendelijk zijn voor je buren."
De lijst Islam heeft ook plannen om op te komen bij de regionale, federale en Europese verkiezingen in 2014.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LE NOUVEAU VISAGE DE L'ISLAM POLITIQUE BRUXELLOIS
Ils n'ont pas l'air commode, les gentils conducteurs de la STIB qui bien se guident et conduisent leurs vies en suivant à la lettre la très stricte guidance coranique .
Voici donc le visage des nouveaux ennemis de la démocratie, démocratiquement élus à Molenbeek et à Anderlecht. A quand le réseau d'enseignement islamique?
"Islam" wil naar eigen zeggen "de ethiek terug in de politiek brengen" en een alternatief bieden voor de moslimkandidaten die "hun ziel verkocht hebben" bij de traditionele partijen."
Ils plaident pour un retour de l'éthique en politique, s'insurgent contre leurs coreligionnaires qui selon eux ont vendu leur âme aux partis traditionnels. Ils ne sont pas allergiques à l'introduction du voile à l'école ni à celle de la sharia qui finira, selon eux, par s'imposer chez nous, même si cela doit prendre cent ans.
On s'insurge partout de bon droit et à raison contre les excès antidémocratiques de l'extrême droite. Mais attention que ces gentils agents de la STIB ne prennent demain la place des politiciens qui ont conquis le pouvoir et ne s'y maintiennent que par le clientélisme communautariste qui demain n'hésitera pas à les balayer dans le vent de l'histoire au profit d'un islamisme qui progresse, progresse inexorablement.
MG


Aucun commentaire: