jeudi 8 novembre 2012

De toekomst na Obama: déjà vu met Clinton versus Bush?


Door: Günther Brants

Bekendste politieke families hebben kandidaat klaar
DM ANALYSE"Four more years", gaat de geschiedenis in als de meest succesvolle quote ooit op sociaalnetwerksite Twitter. Maar wat na die vier jaar? In het Democratische en Republikeinse kamp begint de race naar 2016 nu al. Ook al gaat het natuurlijk vooral om speculaties. Wie is hun sterkste kandidaat over vier jaar? Mogelijk wordt het opnieuw een Clinton tegen een Bush.

Merken zijn voor ons belangrijk, ze zijn de enige zekerheden in deze wereld. De politieke equivalenten van zo'n merk zijn de families Bush en Clinton
Alex Castellanos, Republikeinse strateeg
De verkiezingen van 2016 kunnen een heruitgave worden van de verkiezingen van 1992. Toen versloeg Bill Clinton zittend president George W. Bush Sr. Na acht jaar Clinton bleek de volgende George W. Bush meer succes te oogsten, maar vier jaar geleden koos Amerika verrassend voor Barack Obama, die helemaal niet uit een politieke familie afkomstig is. Obama mag in 2016 niet meer deelnemen en zo zullen beide partijen hun populairste kandidaat moeten zoeken. Bij de Democraten zou dat wel eens Hillary Clinton kunnen zijn - Michelle Obama heeft vermoedelijk geen politieke aspiraties. Vier jaar geleden moest ze zelf nog de duimen leggen voor Obama tijdens de voorverkiezingen. En bij de Republikeinen weerklonk dit jaar al de naam van nog een Bush: Jeb Bush.

Hillary staat bijzonder sterk binnen de Democratische partij. Ze verloor vier jaar geleden maar nipt van Obama en heeft er nu een sterke termijn als minister van Buitenlandse Zaken op zitten. Het valt natuurlijk af te wachten of ze een tweede deelname nog ziet zitten, maar de Clintons sprongen de voorbije maanden wel opvallend fel in de bres voor Obama. Jeb Bush is dan weer de interessantste kandidaat voor de Republikeinen. Hij zou niet alleen veel geld kunnen verzamelen, Bush kan ook onder Latino's veel kiezers van de Democraten afsnoepen.


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
HILARY FOR PRESIDENT
On attend avec impatience le cinquième mandat Clinton: celui de la géniale Hilary.
Une sacrée bonne femme et humble avec cela.
Personne n'en est plus conscient que mister Bill.

MG

Aucun commentaire: