jeudi 3 janvier 2013

Jan Jambon over de voorzitter, het confederalisme en de terugval van N-VA


CONGRES IN 2014
Begin 2014 houdt de partij een groot congres. Dan zal de partij haar visie op Brussel bekendmaken, belooft Jambon. Ook wat het confederalisme echt gaat kosten, wordt tegen dan berekend.
Want het streefdoel van de N-VA blijft inderdaad het confederalisme na 2014. Jambon legde tijdens de chat dat begrip uit: 'Kort gezegd komt het er op neer dat in het confederalisme, de deelstaten beslissen om nog een aantal bevoegdheden samen te doen. Defensie is daarvoor een goed voorbeeld. In onze visie behoort fiscaliteit integraal tot de bevoegdheid van de deelstaten, zoals dat in Baskenland al het geval is.'
Veel goede voorbeelden van confederale landen zijn er niet, stelde Jambon. Het bekendste voorbeeld is Zwitserland, maar België zal een eigen oplossing moeten vinden voor zijn staatsstructuur.
Voorts vroeg een lezer ook of de N-VA niet vreest voor een terugval.
'Ik denk dat in de politiek alles cyclisch is en dat na een periode van hoge scores ooit wel een terugval zal komen. We proberen dat natuurlijk zolang mogelijk uit te stellen. (lachje) Veel zal van de partijleiding afhangen. Ik ben er wel van overtuigd dat het verhaal van N-VA een verhaal is dat in Vlaanderen een heel breed draagvlak heeft.'
COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LE SCRIPT DE LA N-VA
"De N-VA heeft een verhaal." Cette petite phrase magique est dans toutes les têtes flamandes.
Et d'entendre dire également que le Open VLD et le CD&V n'ont pas de script. "Die hebben geen verhaal". Il est intéressant de lire sous la plume de Jambon : "in de politiek alles cyclisch"
Ce qui est sûr, c'est que dans le contexte actuel, les partis traditionnels de Flandre sont en déperdition et l'électeur est très monté contre le PS wallon. Il semble évident qu'il n'y aura pas de gouvernement Di Rupo II après 2014.
Mais tout cela n'est que conjecture et on sait ce que valent les prédictions en politique: leur poids de salive et d'encre.
"En in de politiek alles cyclisch" Voilà donc une phrase à méditer.
Traduction latine pour BDW: Sic transit gloria mundi.
MG

© Photo NewsAucun commentaire: