mercredi 10 avril 2013

Minstens twaalf Belgen gesneuveld in Syrië'REUTERS

In Syrië zijn al minstens twaalf Belgen gesneuveld. Dat schrijft journalist Chris De Stoop in Knack. Hij baseert zich onder meer op cijfers van een anonieme imam, die onderzoek bij families in heel België heeft gedaan.
De Stoop sprak met rebellen in Brussel en aan de Syrische grens en ook met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap in ons land.
De imam, die De Stoop citeert, bezocht reeds drie getroffen Marokkaanse families, in Mechelen, Vilvoorde en Brussel. In Vilvoorde gaat het om een jongen van 17 of 18, die ongetraind met vrienden is vertrokken. Hij werd al na twee weken gedood door een sluipschutter.
Volgens de imam scoort Vlaanderen het hoogst. 'Ik weet dat er al minstens honderd uit België vertrokken, en vermoedelijk enkele honderden. Vooral uit Limburg, Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde. De jongsten die ik ken zijn 15 en 16 jaar. Kindsoldaten dus. Ik vrees dat het nog zal groeien, want er vertrekken er nog elke dag. Heel erg vind ik dat er zich verschillende Belgen vrijwillig op de lijst van zelfmoordkandidaten hebben gezet', citeert De Stoop hem.
Meestal komen ze terecht bij jihadistische strijdgroepen, en vooral de brigade van Abdel Rahman Ayachi, zoon van de Molenbeekse haatpredikant Bassam Ayachi.
'Er zijn inderdaad minderjarigen bij betrokken. De overheid heeft daarvoor schikkingen getroffen. Dit is absoluut het moeilijkste dossier ooit', zegt André Vandoren van de centrale antiterreurdienst Ocad in Knack. (kld)


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LES DESPERADOS DE LA CAUSE SYRIENNE

Grande confusion quant au nombre de jeunes Belges partis et/ou tués sur le front syrien, sur leurs motivations. Ce qui semble irréfutable c'est l'influence exercée par Sharia 4 Belgium.
Il semblerait qu'il s'agirait surtout de nouveaux et zélés convertis.
On n'entend plus parler de la task force de la ministre de l'intérieur. Il est vrai que Joëlle est partie se reposer au Maroc, ce qui est son droit le plus strict.


Aucun commentaire: