Brussel wil jongeren aan het werk
Foto: BELGA
Eén op de drie Brusselse jongeren zit zonder werk. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zet bijna 5 miljoen in om hun aantal fors terug te dringen.

Rudi Vervoort (PS) stelt vandaag een ‘ambitieus plan’ voor om de hoge jeugdwerkloosheid aan te pakken. Dat wordt een huzarenstukje: 32 procent van de jongeren in de hoofdstad zit zonder werk, dat is bijna 20 procentpunt meer dan in Vlaanderen en 13 procentpunt meer dan het Belgische gemiddelde.

Belangrijkste maatregel is de creatie van vierduizend extra stageplaatsen, waarvan een groot deel bestemd voor opleidingen in knelpuntberoepen. ‘Een belangrijk instrument dat de band versterkt tussen opleiding en werkveld’, legt Vervoort uit.

Daarvoor trekt hij meer dan drie miljoen euro uit. Een groot deel van de plaatsen wil hij nog dit jaar realiseren, de rest tegen begin volgend jaar. Vervoort betrekt ook de vakbonden en de werkgevers bij de uitvoering van zijn plannen. Hen riep hij vandaag bijeen voor een sociale top.

De minister-president hoopt met zijn maatregelen ‘een beweging te creëren, geënt op een Brussels patriottisme’.

Behalve op opleiding zet Vervoort ook in op taalkennis, weliswaar binnen de beperkte bevoegdheden van zijn mandaat. Zo verhoogt hij het budget voor de taalcheques met bijna een miljoen euro, en richt hij een online platform op waar werkzoekenden hun kennis van het Nederlands of Frans kunnen bijspijkeren. ‘Al zal dat niet alle problemen oplossen.’