mardi 25 juin 2013

N-VA is als reality-tv: je denkt dat het echt is en toch houden ze de nuchtere waarheid verborgen


OPINIE − DM

DM COLUMN Fikry El Azzouzi is auteur van onder meer 'Het Schapenfeest'.N-VA heeft gezorgd voor de destructie van het Vlaams Belang. Al lijkt delightversie bij momenten ongezonder dan de originele.

De laatste keer dat ik in Marokko rondhing, zei mijn oom dat ik te Vlaams geworden ben. Hij fronste, begon met zijn vingers te knippen en zei: "Je lijkt een beetje op die Vlaming. Die met zijn strikje. Je bent even Vlaams als DiRupo geworden."

Ik had geen zin om hem te corrigeren, maar vroeg me af wat N-VA hiervan zou vinden. Een compliment? Dat mijn oom Vlaanderen in plaats van België zei. Of de ultieme belediging? Elio Di Rupo als premier van Vlaanderen.

Misschien had ik vroeger een verkeerd beeld van N-VA. Mijn innerlijke monoloog vertelde me dat de partij bestond uit oude mannetjes die graag aan hun eigen flatus ruiken. Mijn innerlijke monoloog verbeterde me meteen: "Je mag niet te veel op de man spelen. Bovendien lopen daar ook vrouwen rond." Soms kan ik de stemmen in mijn hoofd beter onderdrukken.

Ook al zul je me niet geloven, ik gun N-VA het succes. Ze heeft gezorgd voor de destructie van het Vlaams Belang, ook al blijkt de lightversie soms ongezonder te zijn dan de originele.

Toch lijkt het andersom niet te werken. Lopen ze naast hun schoenen en zijn ze daarom zo snel op de teentjes getrapt?

Ik geef het toe, ik kijk graag naar N-VA. Het is alsof ik reality-tv kijk. Je denkt dat het echt is, en toch houden ze de nuchtere waarheid verborgen. Na slaapverwekkend onderzoek kan ik het hele partijprogramma in een woord samenvatten. Afschaffing. Nieuw-Vlaamse Alliantie klopt niet. Nieuw-VlaamseAfschaffing is de werkelijke naam.

Ik wil niet overdrijven, maar werkelijk alles staat in teken van afschaffing. Alleen vind ik dat ze daar meer voor moeten uitkomen. Je bent afschaffer of je bent het niet.

Laten we beginnen met de afschaffing van België. Ook al ontbreekt hen de moed om te zeggen wat ze werkelijk van plan zijn met het land.

Afschaffing van de Rode Duivels. Daar hebben ze niet de ballen voor, om dat openlijk te zeggen.

De afschaffing van het koningshuis. Wat een puik idee is.

Kunnen ze geen manier vinden om de grijze, natte ochtenden af te schaffen? Bemoeienissen van de overheid? Afschaffing, behalve voor de kleine man.

Afschaffing van Syriëstrijders uit het bevolkingsregister. Afschaffing van belastingen. De staat zal zichzelf wel redden. Afschaffing van cultuur. Hoezo, heeft Vlaanderen cultuur? O jee, dat was weer op de man.

Afschaffing van de sociale sector. Het begon met sociale restaurants en als de tijd rijp is, volgen OCMW en middenveld. Afschaffen die handel. De transfers afschaffen. Welke transfers? Afschaffing van allochtoon. Verdomme, iemand is jullie voor.

Afschaffing van verdacht voedsel. De coquilles, entrecôtes, de crème brûlée.

''t Stad is van iedereen' afgeschaft. Beerschot afgeschaft. Zulte Waregem en KV Oostende, goed geprobeerd.

Snackbars, koffiehuizen en patsers op bakfietsen gaan er ook aan. Zo gaat dat in tijden van afschaffing.

Voor ik mijn columns afschaf, wil ik iets voorstellen. Even nadenken. Gefrons, vingerknippen. Afschaffing van de regionale gijzeling. Zodat ik al dan niet op Di Rupo kan stemmen.

 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

AFSCHAFFEN : SUPPRIMER


Certes cet article est excessif mais il pointe un point essentiel: la volonté de la N-VA (que l'auteur appelle la Nieuwe Vlaamse Afschaffing) de supprimer un très grand nombre de choses.

Selon lui, et on ne saurait lui donner tort entièrement tort, le programme de la N-VA se résume à un mot: AFSCHAFFEN-SUPPRIMER.

Supprimer quoi?

On commencera par supprimer la Belgique en supprimant les diables rouges et la monarchie


Supprimer ensuite, en les rayant des registres de la population, les combattants syriens. Supprimer les impôts, supprimer la culture (Anvers vient de diminuer les budgets culturels). Afschaffing van de sociale sector(Het begon met sociale restaurants en als de tijd rijp is). De transfers afschaffen. Welke transfers? Afschaffing van allochtoon. Afschaffing van verdacht voedsel(nourriture suspecte). De coquillesentrecôtes, de crème brûlée.


''t Stad is van iedereen' afgeschaft. Beerschot afgeschaft. Zulte Waregem en KV Oostende, goed geprobeerd.

Supression des Snackbars, des "koffiehuizen" . Zo gaat dat in tijden van afschaffing.


Autrement dit, Bart De Wever reprend à son compte l'héritage de Maggy Thatcher et de Ronald Reagan. En un mot: "suppression du secteur public" et cure d'amaigrissement radicale de l'Etat.

Le régime draconien que s'est imposé l'homme fort d'Anvers est une métaphore de celui qu'il entend proposer aux Flamands et à tous les Belges.  "België ontstrikken" :débarrasser la Belgique de l'homme au noeud papillon était le slogan de sa dernière campagne. Il persiste et signe!

A bon entendeur, salut.

MG 

Aucun commentaire: