mercredi 3 juillet 2013

"Les autorités doivent déconseiller le pèlerinage à La Mecque"

Le Vif

Source: Belga 

Le virologue Marc Van Ranst estime que les Affaires étrangères doivent déconseiller aux musulmans belges de partir à La Mecque pour le pèlerinage. Le hadj risque de diffuser dans le monde entier le virus MERS, mortel et incontrôlable, écrit De Morgen mercredi. Le virus a déjà fait quarante victimes -décès attestés


La Mecque © Reuters

scientifiquement- sur 77 patients infectés. Trente-quatre victimes sont tombées en Arabie Saoudite. Marc Van Ranst craint, comme de nombreux experts internationaux, que le pèlerinage annuel des musulmans en Arabie Saoudite provoque une diffusion mondiale du virus.

Les autorités saoudiennes déconseillent aux personnes âgées, aux malades, aux femmes enceintes et aux enfants de faire le pèlerinage cette année. Le site internet des Affaires étrangères mentionne le virus, mais n'y adjoint aucune conclusion, précise le journal. 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY


Partir à La Mecque en bonne santé et en revenir malade, mourant peut-être et infecter éventuellement sa famille, ses proches. Où elle le bénéfice éthique?

 


"OVERHEID MOET REIS NAAR MEKKA AFRADEN"

 Bron: Belga


"Ga dit jaar niet naar Mekka." Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) meent dat Buitenlandse Zaken Belgische moslims moet afraden om straks op pelgrimstocht te gaan. De jaarlijkse hadj-pelgrimage dreigt het dodelijke en niet te controleren nieuwe MERS-virus wereldwijd te verspreiden.

"Ik heb wel al wat meegemaakt en ben niet meer zo gauw te verontrusten. Maar hier is reden om ons zorgen te maken." De Leuvense hoogleraar virologie Marc Van Ranst, ook griepcommissaris van de federale overheid, is bezorgd over het risico op wereldwijde verspreiding van het nieuwe MERS-coronavirus, een besmettelijke en dodelijke aandoening van de luchtwegen die pas onlangs ontdekt werd.

Het virus maakte tot dusver al veertig wetenschappelijk bevestigde dodelijke slachtoffers op een totaal van 77 patiënten. Van die doden vielen er liefst 34 in Saoedi-Arabië.

Van Ranst deelt de vrees van heel wat internationale experts dat de jaarlijkse pelgrimstocht van moslims naar Saoedi-Arabië een wereldwijde verspreiding van het virus kan veroorzaken. Het pelgrimsseizoen begint volgende week bij de start van de ramadan en vindt zijn hoogtepunt in oktober met de hadj in Mekka, waar jaarlijks vier tot zes miljoen moslims samenkomen.

Dat tot dusver nog maar veertig doden te betreuren vielen, stelt professor Van Ranst niet echt gerust. "De dodentol ligt op de helft van het aantal bekende patiënten. Dat is erg veel. Bovendien zijn er al geïsoleerde gevallen van verspreiding naar de rest van de wereld, met twee doden in Groot-Brittannië, één in Frankrijk en drie besmettingen in Italië. Dat wijst erop dat het virus wellicht ruimer en gemakkelijker verspreid wordt dan zou kunnen blijken uit de nu bekende cijfers. We hebben er het raden naar hoeveel onbevestigde gevallen er in Saoedi-Arabië zijn."

Van Ranst noemt het nieuwe MERS-virus (een variant van het bekendere SARS) "een vervelend ding". "Onze kennis staat nog niet ver. We weten erg weinig van hoe het virus zich verspreidt in Saoedi-Arabië."

Van Ranst zou het dan ook raadzaam vinden mocht Buitenlandse Zaken moslims van hier afraden om dit jaar een Mekkatrip te maken. "Massabijeenkomsten zijn de ideale broeihaarden voor aandoeningen aan de luchtwegen. Dat geldt voor Werchter evengoed als voor Mekka. Het is beter de pelgrimstocht een jaartje uit te stellen tot er meer duidelijkheid is over de aard van de aandoening."

De overheid in Saoedi-Arabië raadt zelf ouderen, zieken, zwangere vrouwen en kinderen af om dit jaar af te reizen. Van Ranst: "Veel meer kun je niet doen. Ik begrijp dat ze de hadj niet zomaar kunnen afgelasten. Ook bij ons zou Buitenlandse Zaken beter een signaal uitsturen, nu mensen hun reis plannen."

Het officiële reisadvies voor Saoedi-Arabië luidt "waakzaam zijn", maar dat heeft enkel te maken met de politieke situatie in het land. De website van Buitenlandse Zaken maakt wel melding van het virus, maar verbindt er geen conclusie aan.

 

 

Aucun commentaire: