jeudi 4 juillet 2013

‘Frans Van Daele wordt kabinetschef Filip’

    

Frans Van Daele Foto: BDW

Topdiplomaat Frans Van Daele wordt getipt als opvolger van Jacques vanYpersele de Strihou. Die was dertig jaar kabinetschef van de koning, eerst van Boudewijn, dan van Albert. Op zijn 76ste stapt hij mee op met koning Albert.

De nieuwe machtige man op het Koninklijk Paleis wordt wellicht baron Frans Van Daele (65). Als topdiplomaat vertegenwoordigde hij ons land bij een hele reeks internationale instellingen, maar ook in de VS, op een moment dat België president George Bush uitdaagde door niet mee te stappen in zijn Irakoorlog.

Tijdens het Europees voorzitterschap onder premier Verhofstadt werkte hij mee de 'Verklaring van Laken' uit. De jongste jaren was hij kabinetschef bij Europees president Herman Van Rompuy.

Koning Albert benoemde hem tien jaar geleden al tot baron, en maakte die titel erfelijk. Prins Filip is al langer onder de indruk van Van Daeles wijsheid en belezenheid. Hij is meer dan tien jaar jonger dan Van Ypersele, en heeft een frisser adresboekje dat ook veel mondialer is.

 

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

THE RIGHT MAN?

On sent évidemment la main invisible d'Albert dans ce choix qu'annonce le Standaard avant tout le monde. L'homme semble taillé pour la fonctionMais il est plus "diplomate" que "politique".

Qu'il soit flamand n'aura échappé à personne. Sans doute est-ce une sage précaution.

 

Frans van Daele

Franciskus van Daele (Oostburg24 oktober 1947) was een Belgisch topdiplomaat. Zijn ambtelijke en diplomatieke loopbaan omspande ruim veertig jaar.

In zijn carrière in de Belgische diplomatie was hij onder meer ambassadeur in Italië en de Verenigde Staten en vertegenwoordigde hij het land bij de Europese Unie, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en was kabinetschef van meerdere ministers van buitenlandse zaken. Van 2010 tot 2012 was Van Daele kabinetschef van Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, en sloot daarmee zijn carrière af. Met Van Rompuy had hij gedurende zijn hele carrière nauwe banden onderhouden, nadat ze elkaar begin jaren '70 kort na Van Daelesstudententijd hadden leren kennen. Ook politiek onderhield hij goede betrekkingen met de CVP, de latere CD&V, maar werkte probleemloos samen met politici van ander snit. Van Daele wordt algemeen gezien als de man die achter de schermen compromissen uitwerkt, met een scherp oog voor uitvoerbaarheid. In 2001 stelde hij mede de Verklaring van Laken op en was hij een van de onderhandelaars die het Verdrag van Nice voorbereidden.

Biografie

Van Daele werd in Zeeuws-Vlaanderen geboren uit een Nederlandse moeder en een Vlaamse vader. Op twaalfjarige leeftijd verhuisde hij naar Knokke en van 1967 tot 1970 studeerde hij Romaanse filologie en kunstwetenschappen aan de KU Leuven. Hij spreekt vloeiend NederlandsFrans,EngelsDuits en Italiaans. Van Daele is gehuwd en heeft twee dochters een één zoon.

 

Aucun commentaire: