mardi 23 juillet 2013

Halle vraagt extra Vlaams geld wegens nieuwkomers uit Brussel

 

© brusselnieuws.be/FM Brussel

Halle wil erkend worden als centrumstad, en heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid. Als Halle erkend zou worden, zou het extra financiële middelen krijgen, en die heeft de stad nodig, zegt burgemeester Dirk Pieters (CD&V). "De nabijheid van Brussel zorgt voorveel anderstalige nieuwkomers."


De Sint-Martinusbasiliek in Halle

Vlaanderen telt dertien zogenaamde centrumsteden. Die mogen onder elkaar jaarlijks 1,1 miljoen euro verdelen om hun centrumfunctie te versterken. "Elke provincie telt twee centrumsteden maar in Vlaams-Brabant is alleen Leuven erkend", zegt burgemeester Pieters. "Natuurlijk zijn wij Antwerpen niet, maar we vervullen wel een aantal centrumfuncties voor de regio en die willen we gehonoreerd zien. Het is opvallend dat net in Halle-Vilvoorde, waar de gevolgen van de verstedelijking echt wel zichtbaar worden, er nog geen erkende centrumstad is."

Halle verwelkomt jaarlijks tweehonderd nieuwe inwoners. In 2012 ging het in de helft van de gevallen om Brusselaars van vreemde afkomst. Meer dan één op drie kinderen die in de stad tussen Brussel en de taalgrens het levenslicht zien, groeien op in een anderstalig gezin.

"De ligging vlakbij Brussel heeft voor- en nadelen. De taalachterstand onder de bevolking wordt groter", aldus Pieters die onderstreept dat anderstaligen het moeilijker hebben op school en op de arbeidsmarkt. Het extra geld van het stedenfonds zou onder meer gebruikt kunnen worden voor taallessen, extra schoolbegeleiding of buurtwerk.

"Er is een structureel tekort aan cursussen Nederlands en andere vakopleidingen om de knelpuntvacatures ingevuld te krijgen", klinkt het. "De werkwinkel moet worden uitbreid met een opleidingscentrum zodat werkzoekenden uit de regio niet naar Vilvoorde moeten om een opleiding te volgen. Veel cursisten haken af door de moeilijke verbinding met het openbaar vervoer en de files."

Via een motie vraagt Halle nu de erkenning als centrumstad. Eerder deed ook Vilvoorde dat, maar er is geen sprake van concurrentie, zegt Pieters. "Ik begrijp dat Vilvoorde ook extra middelen wil, de toestand is daar erger."

 

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

ATTENTION BRUXELLES S'ETEND ET LES ESPRITS EVOLUENT

Voici un article tout a fait intéressant qui confirme notre analyse. De fait les population pauvres principalement d'origine immigrée quittent de plus en plus volontiers Bruxelles pour acquérir ou louer des petites maisons dites ouvrières que libèrent de vieux couples flamands pour rejoindre des maisons de repos. Les jeunes Flamands friands de villas quatre façades avec jardin n'en veulent pas. On assiste donc à un exode vers Halle, Vilvorde, Malines, Louvain. Déjà les bourgmestres de Vilvorde (SPa ) et de Halle (CD&V) réclament une aide du fonds des villes pour faire face à ce phénomène (financement de cours de néerlandais, écoles supplémentaires etc). Qui se donnera la peine de lire les commentaires des internautes flamands constatera avec surprise que les Flamands qui les signent parlent d'une communauté urbaine qui s'étendrait selon eux (selon nous également) à l'ensemble du Brabant. ("Als je er de wetenschappelijke literatuur op naleest kun je er niet omheen: Brussel neemt al praktisch geheel Brabant in terwijl de randsteden (mechelen/leuven/aalst/rixensart) langzaamaan omgeven worden door debrusselse suburbs.")
En clair ceci plaide pour un dialogue trans régional en matière de mobilité, d'urbanisme, d'enseignement (une compétence communautaire) d'environnement etc. (De politiek zal op den duur moeten de realiteit volgen en stoppen met dromen over de "Vlaamse identiteit". Als je de gegevens bekijkt merk je dat er verschillende grote agglomeraties zijn die het voormalige Belgie langzaamaan in stukken trekken:
-Brussel dat zich uitstrekt over brabant, deel van Namen& Henegouwen, tot Dendermonde.
-Antwerpen dat eigenlijk deel begint te worden van het deltagebied in Nederland, en meer deelhaven lijkt te zijn van Rotterdam.)
On attend avec un vif intérêt la réaction de la N-VA. Rappelons que le conseil communal majoritairement NV-A de Alost s'est déjà manifesté de la manière la plus réactionnaire en dénonçant une invasion allochtone. (De zogenoemde "Vlamingen" vergrijzen in snel tempo en krijgen te weinig kinderen. Zij gaan zich langzaamaan meer en meer richten op hun eigen aglomeratie en daarin opgaan terwijl ze zich mengen met de nieuwkomers. That's nature.)

Un dossier à suivre de très près.

MG

 

Aucun commentaire: