jeudi 18 juillet 2013

Werkloosheid jongeren wordt onbeheersbaar


Johan Corthouts − De Morgen

© epa. Jongeren uit verschillende Europese landen kwamen twee weken geleden op straat in Berlijn om te protesteren tegen de groeiende jeugdwerkloosheid in Europa.


De economische crisis in de eurozone wordt stilaan uitzichtloos voor vele jongeren. Met een werkloosheidspercentage rond 60 procent in Griekenland en in Spanje betalen vooral jongeren een zware prijs. "Deze situatie dreigt te ontploffen", zegt ING-econoom Carsten Brzeski.

Het einde van de crisis is bijlange nog niet in zicht. In haar jongste rapport over de werkloosheid voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat de situatie in de meeste Europese landen het komende anderhalf jaar nog zal verergeren.

Tegen het einde van 2014 zal de werkloosheid toenemen tot boven 11 procent in Frankrijk, tot ongeveer 12,5 procent in Italië en tot 27,8 procent in Spanje en 28,2 procent in Griekenland. In ons land stijgt de werkloosheid tot 8,9 procent. Enkel Duitsland doet het de komende maanden beter. Bij onze oosterburen daalt de werkloosheid naar 5 procent.

VERLOREN GENERATIE
Grootste pijnpunt in de statistieken is de jeugdwerkloosheid. De cijfers die de OESO gisteren hierover publiceerde zijn ronduit alarmerend. In Griekenland zit meer dan 60 procent van de jongeren (tot 25 jaar) zonder werk. In Spanje gaat het om 55 procent. In Italië en Portugal is rond 40 procent van de jeugd werkloos.

De situatie dreigt stilaan onbeheersbaar te worden, zegt de gezaghebbendeeconoom Carsten Brzeski. "Deze situatie kan niet lang meer blijven duren. Er dreigt een generatie verloren te gaan. Als de jeugd zich tegen Europa keert, volgt er grote chaos."

Dat de toestand op ontploffen staat, beseft ook de OESO, een denktank van 34 westerse landen in Parijs. De organisatie pleit voor meer staatsinterventie, bijvoorbeeld door bedrijven te subsidiëren om jongeren in dienst te nemen. Voor een organisatie, die tot dusver steeds gepleit heeft voor deregulering en minder staatsinterventie, is dat een opvallende bocht.

PRIORITEIT
"We vragen overheden snel actie te ondernemen om banen te scheppen voor jongeren, zelfs door onorthodoxe maatregelen die je in normale tijden niet zou verwachten, zoals subsidies voor bedrijven die jongeren in dienst willen nemen", zegt Stefano Scarpetta van het werkgelegenheidsdepartement van de OESO.

EU-leiders hebben van de strijd tegen jeugdwerkloosheid een prioriteit gemaakt.Vorige maand spraken ze af om 8 miljard vrij te maken voor banen en opleidingen voor jongeren. Maar er bestaat veel scepsis of met die miljarden een snelle kentering mogelijk is.

"Er bestaat geen wondermiddel. De economische groei is momenteel te zwak om de werkloosheid te doen dalen. Zelfs met nieuwe investeringen duurt het nog jaren voor er nieuwe jobs worden geschapen", zegt Brzeski.

Er zit een olifant in de kamer van het slabakkende Europese herstelbeleid, en die olifant spreekt Duits


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

SONNER L'ALARME!


Quand 60% des jeunes Grecs, 55% des jeunes Italiens et Espagnols et 40% des jeunes Portugais sont sans travail,  c'est que "something is rottten in the states of Europe!"

Il ne faut pas chercher loin, cette situation s'observe chez nous dans nos grandes villes en particulier à Bruxelles: citons une fois encore Molenbeek, Saint-Josse, Anderlecht, Schaerbeek...

Faut il se résigner à l'idée d'être confronté à une génération perdue?

Als de jeugd zich tegen Europa keert, volgt er grote chaos."

Si cette jeunesse en colère devait se dresser comme un seul homme contre l'Europe, on irait droit au chaos!
Le drame c'est qu'il s'agit , le plus souvent, mais pas toujours de jeunes sans formation qui ont quitté l'école prématurément et avec un sentiment d'échec, donc de ressentiment, donc de colère à l'égard de notre société. Et le modèle allemand? "Topeconoom Paul De Grauwe gaf het reeds aan. Het Duits model zal op korte termijn stuiten op massaal protest door de bevolking die dit niet meer langer zal slikken." Il est imbuvable et sera bientôt recraché par la jeunesse, précisément. Pourquoi: "Blijkbaar zijn er ultra-liberalen die graag voor 450 euro in de maand willen werken of toch vinden dat de jeugd dat moeten doen. Ze willen immers hun welvaart kunnen behouden en vinden het normaal dat 59 % van het nettovermogen in D is in handen van 10 %. Eind vorige eeuw was dat nog 45%. . Het gegeven dat een groeiende economie ten goede komt van minder en minder mensen is een tijdbom onder de samenleving. . Een economie goed praten die een ongelijkheid stimuleert is dan ook misdadig."

"Economen zoals De Grauwe en vooral voormalig Nobelprijswinnaar Krugmanwaarschuwen al van in het begin van de crisis in 2008 dat Europa verkeerd bezig is door zich blind te staren op besparingen zonder investeringen.Er is een sociaal bloedbad aan de gang en hier zitten sommigen te raaskallen dat het nog niet genoeg is. De onwil van Zuid-Europese landen?Ze besparen zich nochtans al jaren kapot. En met welk resultaat? Wat Duitsers 70 jaar geleden militair niet gelukt is, proberen ze nu economisch."

Voilà qui est durement formulé par un internaute en colère. On ne saurait totalement lui donner tort!

Mais, rétorque un autre, il y a un mais:

"Door de hoge schuldgraad van de Europese staten is het niet mogelijk om de vraag vanuit de overheden op Keynesiaanse manier te stimuleren. Het enige alternatief om de werkloosheid te bestrijden is de lonen te laten dalen om investeringen aan te trekken. En die hatelijke situatie danken we aan decennia van financieel wanbeleid."

La solution, si solution il y a, ne peut venir que du haut, c'est à dire du niveau européen. Certes Barroso et Van Rompuy en sont conscients, mais ils sont sans pouvoir réel face aux chefs d'Etats européens.

Qu'on y prenne garde, la colère gronde: François Hollande a été sifflé et hué sur les Champs-Elysées, Marine Le Pen compte les points et attend son heure.  Il n'est pas impossible que notre 21 juillet soit chahuté, et non par une drache nationale, mais par les nationalistes républicains qui lorgnent le pouvoir en Flandre. Il est temps d'emboucher la trompette des sonneurs d'alarme et de sonner la mobilisation générale des soldats de la démocratie.

Il faut sauver le jeune chômeur lamda avant qu'il ne mette le feu aux poudres et ne dépave les pavés de la colère.

MG  

 

 

Aucun commentaire: