mercredi 16 octobre 2013

De afkeer van politiek is niet goed voor de democratie

 OPINIE − Yves Desmedt

DM 


De Vlaamse Regionale Indicatoren zijn ieder jaar opnieuw een bloeddrukmeting van het Vlaamse wel- of onbehagen. De bevraging door de Vlaamse overheid leert dat de Vlaming zich over het algemeen wel behoorlijk goed in zijn vel voelt en niet ontevreden is over Vlaanderen, maar dat toch steeds meer op een geïsoleerde manier doet.

De manier waarop de Vlaming burgerschap definieert, blijkt zich steeds meer te verengen tot het concept braafheid en gezagsgetrouwheid. Wanneer je maar de wetten en de regels volgt, ervoor zorgt niet te creatief je belastingaangifte in te vullen en de snelheidslimieten respecteert, dan is het dik in orde.

Maar in andere dingen die vroeger toch ook als tekenen van burgerschap golden, zit vandaag flink de mot. Hulp aan minder gefortuneerden en solidariteit, zeker met landen die wat verderaf liggen, is iets waar we minder en minder aan doen. De actie Syrië 12-12 was het laatste voorbeeld van gebrek aan solidariteit metslachtoffers van een humanitaire ramp, of misschien de vertaling van een gevoel van onmacht dat het individu zelf nog maar iets aan een situatie zou kunnen veranderen.

Diezelfde onmacht vertaalt zich ook in antwoorden naar politieke betrokkenheid of engagement. Liefst een schokkende 50 procent van de Vlamingen zegt en gelooft dat stemmen geen enkele zin heeft, liefst 70 procent acht het compleet nutteloos te protesteren tegen wetgeving die als onrechtvaardig of onjuist ervaren wordt.

Het zit dicht bij een politieke abdicatie, en het verklaart waarom de antipolitiek zo welig tiert in deze contreien. Petities tekenen vindt de modale Vlaming tijdverlies, betogen is iets voor dommeriken, het enige engagement dat stijgt is het inzenden van meningen en reacties op sociale media en internetfora.

En wie de bagger leest die daar dagelijks voorbij spoelt, wordt er ook niet meteen vrolijker op.

Het gevoel van onmacht heeft natuurlijk ook objectieve redenen. De bankencrisis heeft de bevolking niet alleen wantrouwiger en angstiger gemaakt, maar ook versterkt in haar overtuiging dat de politiek vrij machteloos is om deze complexe en internationaal gestuurde gebeurtenissen te controleren. Dat klopt niet helemaal, want zonder politieke interventies was de internationale financiële crash pas helemaal onoverzichtelijk geweest.

Maar de afkeer van engagement en politiek die in deze samenleving heerst, is niet goed voor de democratie. Politici zouden daarom ook af en toe beter eens de rol van pedagoog opnemen, en uitleggen waarom je politiek best niet alleen aan politici overlaat.


 

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

UN SENTIMENT DE TOTALE IMPUISSANCELes gares sont les cathédrales du XXIème siècle.

Celle de Mons, somptuaire et complètement surdimensionnée fait grincer des dents en Flandre où un sentiment anti politique viscéral prend des dimensions inquiétantes dont Bart De Wever touche habilement les dividendes.

La Flandre vote pour sa N-VA et subit les caprices et la politique de Elio Di Rupo. Voilà qui passe beaucoup plus mal qu'on ne l'imagine en francophonie.Un internaute commente:

"Als je de panda's naar je eigen park haalt en een protserig station in Bergen bouwt dat duurder is dan dat van Luik (en ook dat van Rome in Italie) dat vele malen meer trafiek afhandelt, dan kom je maar bij 1 woord uit. Of denken we aan de piraat uit Oostende die een eigen HST heeft naar Parijs waar vrijwel niemand behalve hijzelf gebruik van maakt, 2 a 3 miljoen kosten per jaar weg gesmeten."

 

Une étude qui chaque année prend le pouls de la Flandre peut se résumer en une formule choc: "Le rejet de la politique est très préjudiciable pour notre démocratie".  (De afkeer van politiek is niet goed voor de democratie)

Globalement, le Flamand lambda (de modale Vlaming) se sentirait plutôt bien dans sa peau et dans sa Flandre. Conformiste et jouisseur mais pas volontiers solidaire( Hulp aan minder gefortuneerden en solidariteit, zeker met landen die wat verderaf liggen, is iets waar we minder en minder aan doenle Flamand est brouillé avec la classe politique:  un citoyen sur deux répugne à aller voter (gelooft dat stemmen geen enkele zin heeft) deux sur trois estiment que manifester ou signer des pétitions est pure perte de temps.(70 procent acht het compleet nutteloos te protesteren tegen wetgeving die als onrechtvaardig of onjuist ervaren wordt.Voilà pourquoi l'aversion de tout ce qui est politique s'y développe dangereusement, selon Yves Desmedt.(het verklaart waarom de antipolitiek zo welig tiert in deze contreien) Une exception : les forums et les réseaux sociaux où les internautes se lâchent: un vrai cloaque!  ( het enige engagement dat stijgt is het inzenden van meningen en reacties op sociale media en internetfora. En wie de bagger leest die daar dagelijks voorbij spoelt, wordt er ook niet meteen vrolijker op.)

Un sentiment de grande impuissance s'empare des Flamands:
"Het gevoel van onmacht heeft natuurlijk ook objectieve redenen. De bankencrisis heeft de bevolking niet alleen wantrouwiger en angstiger gemaakt, maar ook versterkt in haar overtuiging dat de politiek vrij machteloos is om deze complexe en internationaal gestuurde gebeurtenissen te controleren."

La conclusion de Yves Desmedt: les politiciens seraient bien inspirés de faire un gros effort de pédagogie "en uitleggen waarom je politiek best niet alleen aan politici overlaat."

 

REACTIES

 

"Europa zit vol met populistische figuren die niets anders doen dan alles negatief bekijken. Niets is nog goed. Bij ons is dat De Wever, De Winter, De Decker. de 3 D's. In Nederland Wilders. . Zolang de crisis duurt zullen we er moeten mee leven."

 

"Over welke democratie weidt YDS hier uit? Heeft hij het over de Atheense democratie waar enkele duizenden van bijna een miljoen inwoners een potscherf kregen om hun stem uit te brengen? Heeft hij het over de Belgische democratie waar pas in 1948 de algemene stemplicht in voege ging, omdat de socialisten niet wilden dat vrouwen mochten deelnemen aan de verkiezingen? Of heeft hij het over de particratie en de zuilen die ons misleiden met een mistgordijn van ordinair eigenbelang?"

 

 

"Liefst een schokkende 50 procent van de Vlamingen zegt en gelooft datstemmen geen enkele zin heeft. Wat heeft het voor zin dat de bewuste burger zijn stem uitbrengt als, door onze ondemocratische kiesplicht, zijn bewuste keuze geneutraliseerd wordt door een burger die er geen verstand van heeft en die, omdat hij nu eenmaal toch moet kiezen, zo maar het eerste best bolletje kleurt. Dan heeft inderdaad stemmen geen zin."

 

"Moest de (centrumrechtse) stem van de Vlaming niet onder de mat worden geveegd door het establishment, dan zou hij misschien wat minder afkerig zijn van de politiek."

"Het station van Bergen 17.000 euro kostprijs per reiziger. Het station van Rome in Italie, 2.000 euro kostprijs per reiziger."

 

"De Vlaming mag stemmen tot hij erbij neervalt, hij lijkt altijd te eindigen met een beleid dat met zijn stem geen rekening houdt en hem zelfs actief schade berokkent."

 

"De bankencrisis had helemaal niet hoeven te gebeuren indien de politiek er op voorhand had voor gezorgd dat banken dat soort stunts nooit konden uithalen. En ondertussen eten we toch maar de schulden van Dexia op. Waar we niet voor gekozen hebben. Daarom is het dat we niet in de politiek vertrouwen."

 

"Hier geldt meer dan ook, quand les dégoutés s'en vont, les dégoutants restent.De laatste 30 jaar ben ik van een echte groene langzaam verkleurd naar blauw met een rode schijn, om het niet paars te noemen. Maar nu? Geen enkele partij trekt me nog aan aangezien ze zich allemaal op dezelfde politieke vierkante meter verdringen terwijl de extremen zichzelf per definitie uitsluiten van een eerlijk debat. Er rest dus alleen nog de keuze om niet te stemmen, kwestie van eerlijk te zijn met mezelf."

"Hoe kan de burger nog geïnteresseerd zijn in de politiek als nu reeds uit alle signalen blijkt dat Di Rupo II in de maak is. Zeven maanden voor de verkiezingen. De burger moet nog alle beloften, alle grootspraak over realisaties en alle misprijzen voor niet realisaties over zijn hoofd krijgen. Zeker alle zelfstandigen krijgen een afkeer . En het is indd niet goed vr de democratie. Maar wie is schuldig ?"

 

"Vergeet de afkeer niet van manipulerende en politiek gestuurde "opinie artikelen".

 

"Ik denk dat je bijvoorbeeld eens de hand in eigen boezem moet steken. Het meehelpen aan de Dexia doofpot bijvoorbeeld, is een voorbeeld van hoe de pers aan de hand van de regering loopt."

 

Aucun commentaire: