mardi 29 octobre 2013

Horeca in 'Cheval Marin' na 15 jaar leegstand


© brusselnieuws.be

In de Cheval Marin, het gebouw op de hoek van de Baksteenkaai en de Varkensmarkt dat al bijna vijftien jaar leegstaat, zouden binnenkort een horecazaak en appartementen kunnen komen. De eigenaar heeft daar eenvergunning voor aangevraagd.


De Cheval Marin of Zeepaard, geklasseerd maar verwaarloosd (© erf-goed.be)

In het voorjaar klaagde stadsvereniging Arau de situatie nog aan: het gebouwCheval Marin, of het Zeepaard, is volledig in verval geraakt. De bomen groeien zelfs uit de ramen van het voormalige restaurant op de hoek van de Varkensmarkt en de Baksteenkaai. Een doorn in het oog van bewoners en bezoekers van de Sint-Katelijnewijk.

Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. De eigenaar van het gebouw heeft bij het Gewest een dossier ingediend om er een horecazaak en woningen in onder te brengen. De horecazaak zou de kelder, het gelijkvloers en de eerste verdieping beslaan, op de twee bovenste verdiepingen moeten appartementen met twee kamers komen.

LEEGSTANDSTAKS: 49.000 EURO PER JAAR
Er wordt al jaren geprobeerd om de stadskanker aan te pakken. In eerste instantie was een renovatie van het Zeepaard opgenomen in het wijkcontract De Kaaien, maar dat ging uiteindelijk niet door. “Het was van in het begin duidelijk dat dat een moeilijke operatie zou worden”, zegt Sven Bousset, woordvoerder van bevoegd schepen Ans Persoons (SP.A).

“Het gebouw is in privéhanden, en zou dus eerst onteigend moeten worden, wat misschien niet zou lukken. Ten tweede gaat het om een beschermd monument, wat de kostprijs van een renovatie enorm doet oplopen. Toch is de operatie opgenomen in de eerste versie van het basisdossier, om extra druk te zetten op de eigenaar om iets te ondernemen.”

De eigenaar, een firma, leek inderdaad actie te gaan ondernemen, maar deed dat uiteindelijk niet. De Stad legt wel leegstandsboetes op; die komen op 49.000 euro per jaar.

Nu is er dus een bouwvergunning aangevraagd die het gebouw moet reanimeren. Maar “het is natuurlijk onduidelijk of alles in orde is om een vergunning af te leveren en of – eens de vergunning zou zijn afgeleverd – de eigenaar ook effectief tot de werken overgaat”, waarschuwt Bousset. “Onder meer de Gewestelijke Commissie Monumenten en Landschappen moet nog advies geven.” Het gaat immers om een geklasseerd gebouw.

KAPITEINSWONING
Het Zeepaard was in de zeventiende eeuw de verblijfplaats van de kapitein van de Brusselse haven. Daarna werd het een "uiterst voorspoedige herberg", aldus het klasseringsdocument. Mensen konden er kaartjes kopen voor de boot naar Mechelen of Antwerpen.

In de tweede helft van de twintigste eeuw was Au Cheval Marin een gastronomisch restaurant. Sinds het faillissement in 1999 staat het gebouw leeg.

 

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

UN HAUT LIEU GOURMAND DE BRUXELLES

Magnifiquement situé, le Cheval Marin, s'il est géré convenablement deviendra un haut lieu de la gastronomie bruxelloise sis dans l'un des quartiers les plus "gourmands" de la capitale.

Il devrait rejoindre le club des bonnes vieilles maisons bruxelloises, telles que les Armes de Bruxelles, chez Vincent, la Taverne du Passage, le Pré Salé, le Vollegas, chez Jacques ou friture René, 't Spinnekopke...

MG

 

Aucun commentaire: