dimanche 13 octobre 2013

"De Wever zal hetzelfde overkomen als Stevaert"

Remy Amkreutz, Stefan Grommen −© belgaCarl Devos: "Het zou een wonder zijn geweest als De Wever zijn populariteit tot 2014 had volgehouden."

De opgang van N-VA in de peilingen is voorbij. De partij daalt tot 27,9 procent en kopman Bart De Wever is slechts de derde meest populaire politicus, na Kris Peeters (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld). "Hun kritiek is een eentonig discours geworden", zegt politicoloog Carl Devos (UGent) in een interview in onze krant.

Devos merkt op dat de N-VA niet meer met eigen voorstellen in het nieuws geraakt, wel met strubbelingen (zoals in Turnhout) en met de bocht rond het confederalisme, zoals die werd ingezet door Siegfried Bracke. "Bovendien laten de N-VA'ers altijd dezelfde kritiek op de federale regering horen, namelijk dat de Franstalige belastingregering niet werkt. En dat is langzaam een eentonig discours geworden."

Dat de hype rond voorzitter Bart De Wever voorbij zou zijn, wil Devos niet zo gezegd hebben. Maar, zo klinkt het, "De Wever zal hetzelfde overkomen als wat eerder Steve Stevaert, Guy Verhofstadt en Yves Leterme overkwam. Het zou een wonder zijn geweest als De Wever zijn populariteit tot 2014 had volgehouden. Dat hem dat niet lukt, kan de beste overkomen. De Wever voert daarbij campagne voor Vlaanderen vanuit Antwerpen, waardoor hij niet meer ten volle rendeert als voorzitter. Hij heeft er ook geen tijd meer voor. Daardoor is het accident met Bracke gebeurd en neemt zijn uitstraling af. De aardverschuiving die 2014 zou moeten worden voor N-VA lijkt verder weg dan ooit."

 

COMMENTAIRE DE DIVERCITY

TOUT CE QUI MONTE REDESCENDIl serait naïf d'imaginer que l'effet cumulé Kompany-Stromai est en train de faire choir Bart De Wever de son piedestal.

J'ai regardé le débat des présidents de partis dimanche au Zevende Dag: tous (Tobak-Spa, Beke-CD&V et Gwendolyn Rutten-Vld) contre le cobra Bart deWever qui les hypnotise du regard et les désarçonne sans effort: fascinant. Mais Devos marque un point quand il énonce la liste des dieux flamands tombés l'un à près l'autre de l'olympe politique: Tindemans, Martens, Verhofstadt, StevaertLeterme.

Au suivant!

MG

 

 

 

 

Aucun commentaire: