jeudi 24 octobre 2013

Zwartepiet-petitie is snelst groeiende Facebookpagina ooit


Door: Just Fontein (Volkskrant.nl) −De Morgen


© ANP.

DM UPDATE

De jonge reclamemakers Kevin van Boeckholtz (23 jaar) en Bas Vreugde (25) uit het Nederlandse Roosendaal begonnen uit reactie op de uitspraken van VN-onderzoeker Verene Sheperd de Facebookpagina Pietitie: 'Tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest'. Inmiddels zijn ze Ajax voorbij als grootste Nederlandse Facebookpagina en hebben ze als snelst groeiende pagina ooit een miljoen likes binnengehaald.


© ANP.

Bart Peeters in het Vlaamse televisieprogramma 'Dag Sinterklaas'.


Belangrijkste boodschap is dat we zo'n goede herinneringen hebben aan Sinterklaas en Zwarte Piet, dat we niet willen dat het kinderfeest voor volgende generaties verloren gaat.

Bas van Vreugde

WIE VAN JULLIE KWAM MET HET IDEE?
Kevin: "Dat was ik... We zijn allebei opgegroeid met een vrolijk Sinterklaasfeest en bewaren hele mooie herinneringen aan het kinderfeest. Toen we hoorden dat die VN-onderzoeker het feest wilde afschaffen, begonnen de belletjes te rinkelen. We hebben die pagina aangemaakt en zijn gewoon begonnen met het delen met onze vrienden."

Bas: "We willen ons niet mengen in het landelijke zwartepietendebat. Belangrijkste boodschap is dat we zo'n goede herinneringen hebben aan Sinterklaas en Zwarte Piet, dat we niet willen dat het kinderfeest voor volgende generaties verloren gaat."

WANNEER KWAMEN JULLIE ERACHTER DAT HET WEL EENS HEEL HARD KON GAAN MET DE LIKES?
Kevin: "We hebben de site 's middags aangemaakt en 's avonds ben ik met mijn laptop naar Bas gegaan. Toen begon het echt te lopen. We hebben de hele avond vol ongeloof naar de tellertjes zitten turen."

Bas: "Echt ongelooflijk. Na iedere tienduizend likes gaven we elkaar voldaan een 'boks'. Op een gegeven moment kreeg de pagina wel 200 likes per seconde.'Ik weet ook niet zo goed hoe ik het moet verwoorden. We zijn de grootste én de snelstgroeiende. We zijn Ajax voorbij!"

EEN TYPISCH GEVAL VAN HET JUISTE IDEE OP HET JUISTE MOMENT?
KEVIN: "We werken veel met digitale campagnes en ook met Facebook en hebben het bewust simpel gehouden. Onze tekst luidt: 'Uiteraard is pietitie.nl ook tegen de afschaffing van het Sinterklaasfeest. Middels een hele simpele manier willen wij van pietitie.nl zoveel mogelijk 'likes' verzamelen voor we te laat zijn'. Geen poespas en dat werkt."

Bas: "We hadden voorgevoel dat deze kwestie behoefte had aan een duidelijkeFacebookpagina. Maar wat er nu gebeurt is natuurlijk wel ongelooflijk. Als reclamemakers beheren we bijvoorbeeld ook de Facebookpagina van Honda, maar de vaart waarmee Pietitie gaat is van een andere categorie."© ANP.

EN NU DE PAGINA VERKOPEN AAN EEN GROTE PEPERNOTENFABRIKANT?
Kevin: "We zien inderdaad een heleboel bedrijven die ons benaderen. Sommige willen branded content plaatsen en we hebben zelfs aanbiedingen van mensen die de website over willen nemen. Maar het is zeker niet onze intentie om er geld me te verdienen."

Bas: "We zijn nu samen met een pr-bureau aan het kijken hoe we deze pagina met z'n bizarre hoeveelheid likes moeten gaan inzetten. Het is namelijk niet onze insteek om geld te verdienen en ook niet om ons actief te mengen in het debat."

ALLEEN ALS PRESTIGEPROJECT DAN?
Kevin en Bas: "Eén miljoen likes zou natuurlijk wel heel erg mooi zijn." (Sinds16u30 is dat ook een feitnvdr)


 

COLMMENTAIRE DE DIVERCITY

AUSSI POPULAIRE QUE DE WEVER

 

Je me souviens avoir assisté à une Saint Nicolas dans une école primaire à forte proportion d'élèves issus de l'immigration: trône de bois doré, costume du saint et barbes loués à la journée.

Lorsque je lui fis observer le côté incongru de la situation, le directeur, grandmilitant laïc au demeurant, me fit valoir que ces pôv gosses avaient droit à une gâterie. Il ne m'a pas convaincu. Et je le suis moins encore aujourd'hui quand je vois cette même école grossir son quota d'élèves sub sahariens.

En Hollande "waar Sinter Klaas thuis is" la polémique fait rage. Une pétition pro Zarte Piet a fait un buzz, près d'un million et demi de soutiens en un temps record.

"Terzake" a balladé un Zwarte Piet passé au cirage et joliment grimé et vêtu à l'ancienne dans Matongé. Bons enfants, la majorité des noirs ont rigolé. Une jeune femme s'est fâchée toute rouge l'a vilipendé tandis qu'une autre, le prenanttendrement par la main, l'emmena se consoler.

MG

 

 

 

Aucun commentaire: