jeudi 16 avril 2015

Danira Boukhriss: "Ik dacht niet dat zoiets anno 2015 nog bestond"

Annick Joossen De Morgen


 VRT-journaliste Danira Boukhriss©Eric de Mildt

VRT-journaliste Danira Boukhriss bracht verslag uit van de Pegida-betoging in Gent toen ze door een van de betogers racistische verwijtennaar het hoofd geslingerd kreeg. Ze werd onder meer uitgescholden voor'makaken 'zwetzak'. "Ik dacht niet dat zoiets anno 2015 nog bestond", vertelt ze.


Boukhriss werd tijdens de betoging van Pegida onder meer uitgemaakt voor'makak'. ©Bas Bogaerts

"We waren de speech van Rudy Van Nespen aan het filmen toen ik plots achtermij iemand hoorde zeggen: 'Die is precies ook niet van hierdat is duidelijk', vertelt Boukhriss. "Ik negeerde het eerst, maar die man bleef die zin herhalen.Op een bepaald moment heb ik mij omgedraaid en gevraagd of hij het over mijhad. 'Het zal wel zijn dat ik het over u heb', zei hij daarop. Ik was helemaalaangedaan, want ik had zoiets niet verwachtToen ik hem vroeg om nog eenste herhalen wat hij had gezegdantwoordde hij: 'Nee, ik spreek niet tegenvreemden.' Even later voegde hij daar nog aan toe: 'Ik spreek niet tegenmakakken'." 

"Ik kreeg van woede bijna tranen in de ogen en ben even weggegaan om tebellen met mijn eindredacteur en te vertellen wat er was gebeurd. Na dattelefoontje ging ik terug naar mijn ploeg, die toevallig nog steeds in de buurtvan die man stondIk heb geprobeerd om hem te negeren, maar toen hij me 'zwetzaknoemdeheb ik mijn cameraman gevraagd om te beginnen filmenDat is het stukje dat te zien was op televisiewaarin ik hem aanspreek op het verbod op racistische slogans en hij antwoordt: 'Ik ben geen racist, kiekenIkkan u gewoon niet rieken of zien.'" 

Het is volgens Boukhriss de eerste keer dat ze op zo'n flagrante maniergeconfronteerd wordt met racisme. "Iemand die mij zo in mijn gezichtmeerdere keren uitscheldtdat heb ik nog nooit meegemaaktIk ben vooralgeschrokken dat dit anno 2015 nog gebeurt."

BESCHULDIGINGEN VAN UITLOKKING

HET IS ABSOLUUT GEEN OPGEZET SPEL, DAT VIND IK ECHT ERG OM TE LEZEN. ALSOF IK MIJ VOOR MIJN PLEZIER LAAT UITMAKEN

DANIRA BOUKHRISS

"Intussen zijn er via social media veel mensen die ons beschuldigen van uitlokking door een gekleurde reporter te sturen, maar daar hebben wij totaalniet bij stilgestaanMijn collega's kijken niet naar mij als 'de Marokkaanseverslaggever'. Ik was toevallig de late reporter van dienstHet is toch erg datwe nu nog zouden moeten nadenken over wie we naar een betoging sturenHet is absoluut geen opgezet speldat vind ik echt erg om te lezenAlsof ik mijvoor mijn plezier laat uitmaken." 

"Toen ik vertrok naar die reportage had ik ook helemaal niet het gevoel dat zeme naar het hol van de leeuw stuurdenook omdat Pegida altijd zegt dat het geen racistische organisatie is. Op de Facebookpagina stond er bovendien heel duidelijk dat racistische leuzen niet toegestaan warenIk was daar gewoon ommijn job te doenen uiteindelijk was het ook alleen maar die ene man. De rest hield zich gewoon stil. Ze zijn inderdaad niet tussengekomen, maar ik ga hen niets verwijten." 

Of ze klacht gaat indienen tegen de man wil Boukhriss niet kwijt. "Daar ga ikme nog niet over uitspreken."


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

L’HUILE SUR LE FEU

Pegida Gand ? C’est un avatar du Pégida de Dresde, cette secte islamophobe et populiste qui entend débarrasser l’Allemagne du « péril musulman ». Ils ont fait des petits en Flandre en s’accouplant à la lie du Vlaams Belang. Les  drapeaux jaunes à gueules de lions noirs reprennent du service pour une sale cause. La montée de l’islamophobie en Europe est un signe qui doit inquiéter au moins autant que celle de l’islamisme : ce sont en réalité les deux faces d’une même médaille. Le racisme ordinaire c’est cela, une sorte de variantes ou de prémices de la « banalité du mal »

MG

 

 

 

 

Aucun commentaire: