mercredi 1 avril 2015

De Wever: "Als de waarheid nietgezegd mag worden, houdt het op"©Wouter Van Vooren

"Als ik veroordeeld word, is het game over." Zo reageert Bart De Wever, in een interview met Het Laatste Nieuws, op de klacht wegens racisme nazijn omstreden uitspraken over Marokkaanse Berbers.

'ALS IK VERVOLGD WORD, VRAAG IK ZELF OM MIJN ONSCHENDBAARHEID OP TE HEFFEN'

BART DE WEVER, VOORZITTER N-VA

Het is weinig waarschijnlijk dat De Wever, N-VA-voorzitter en Antwerpsburgemeesterstraks vervolgd wordt om wat hij heeft gezegdmaar mocht dattoch het geval zijn, dan zal hij zichzelf verantwoorden voor de rechterzegt hij. "Als ik vervolgd word, dan zal ik Kamervoorzitter Siegfried Bracke zelf vragenom mijn parlementaire onschendbaarheid op te heffenGeen advocaat nodig.Als ik hiervoor word veroordeeldwaarom zou ik dan nog aan politiek doenAls er een verbod op de feiten en een taboe op de waarheid rust?"

'HET ZIJN SLECHTE VERSTAANDERS DIE HIER MOEDWILLIG MUNT UIT SLAAN'

BART DE WEVER

Hij blijft erbij dat hij in het interview met Terzakewaarin hij de omstredenuitspraken deed, niets fouts heeft gezegd"Zelfs niets controversieels.Niemand heeft me daar die avond of de dag erna op aangesproken. Pas nadienis de verontwaardigingsindustrie op volle toeren gaan draaienEr is er eentjebeginnen te huilen en tegen 's avonds huilden alle wolven in het bos met die ene meeHerbekijk het integrale interview in Terzakeluister naar de toon die ik heb gezet en naar de nuances die ik heb aangebrachtWie dat doethoortmeteen dat ik geen slechte bedoelingen had. Dat ik alleen de vinger op de wonde heb gelegd en mijn bezorgdheid heb uitgedrukt. Het zijn slechteverstaanders die hier moedwillig munt uit slaan."

De Wever zegt ook 'menselijk aangeslagente zijn. "Misschien was ik beterminder specifiek geweestMisschien. Fatima Talhaouizelf Berberse en N-VA-lid in de gemeenteraadheeft me gewezen op de historische gevoeligheden.Maar ik heb niemand geculpabiliseerdlaat staan gediaboliseerd."

'HET WAS THEATER BENEDEN ALLE PEIL, WAT IK IN HET PARLEMENT HEB GEZIEN'

BART DE WEVER

Hij zegt ook niet te ontkennen dat er schrijnend racisme bestaat"En datmogen we nooit aanvaarden. Maar wat ik over de Berbers heb gezegd, is niethalf zo racistisch als wat de burgemeester van Leuven ooit gezegd heeft over asielzoekers die als meeuwen op een stort neerstreken of Ghanezen die hierlandden met het adres van het OCMW in hun achterzakHet is niet half zostigmatiserend als wat de burgemeester van Gent heeft gezegd over de normen, de waarden en de gebruiken van de Bulgaarse Roma in zijn stad."

De Wever houdt een wrang gevoel over aan de manier waarop zijncoalitiepartners van CD&V en Open Vld zich van hem distantieerden. "Het was theater beneden alle peilwat ik in het parlement heb gezienDat zal ik me nog lang herinneren."

De enige die in zijn ogen genade vindt, is premier Charles Michel (MR). "Hijhad me kunnen afvallen, maar dat heeft hij niet gedaanDat maakt van hem un grand monsieur."


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

LE TALON D’ ACHILLE CALIMÉRO

Décidément, Bart De Wever n’a pas le cuir bien épais et mérite pleinement son surnom de Caliméro. Il n’est pas certain que Charles Michel sera ravi du compliment que lui fait l’homme fort d’Anvers. Abou Jahjah a envoyé son javelot pile dans le talon fragile du flamboyant bourgmestre.  D’un point de vue purement pragmatique, tout ce remous fait des titres et caresse les clients  du café du commerce dans le sens du poil. Et soyons en bien sûrs : ceci n’est pas un poisson d’avril.

DE WEVER: "SI JE SUIS JUGÉ POUR RACISME, POURQUOI DEVRAIS-JE CONTINUER LA POLITIQUE?"

Le Vif

"Si je suis condamné pour ceci, c'est 'game over'. Si la vérité ne peut pas être dite, cela s'arrête ici", a déclaré mercredi Bart De Wever dans le journal Het Laatste Nieuws, en réaction à la plainte pour racisme déposée à la suite de ses déclarations controversées sur les Berbères.


© jbgg

Il est peu vraisemblable que Bart De Wever soit poursuivi pour ce qu'il a dit, mais si c'était le cas, il déclare qu'il prendrait ses responsabilités et se défendrait devant le juge. "Alors, je demanderais moi-même au président de la Chambre, Siegfried Bracke, de lever mon immunité parlementaire. Si je suis jugé pour cela, pourquoi devrais-je continuer la politique?"

Bart De Wever a aussi un sentiment amer sur la manière dont ses partenaires de coalition du CD&V et de l'Open Vld se sont distanciés de lui. Le seul qui trouve grâce à ses yeux est le Premier ministre Charles Michel. "Il aurait pu me laisser tomber mais ne l'a pas fait".

 

 

 

Aucun commentaire: