samedi 4 avril 2015

Vermeersch: "Uitspraken De Wever zijn niet racistisch, wel misplaatst"

De Morgen- Bron: Reyers Laat


Bart De Wever en Etienne Vermeersch in 'Reyers Laat'. ©VRT 2015

Er is heel wat te doen geweest de voorbije weken over de al dan niet racistische uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever. Voor filosoof Etienne Vermeersch is het duidelijk: de uitspraken zijn niet racistisch. "Maar dat een gemeeschap zich gekrenkt voelt, dat begrijp ik. Ik vind het misplaatst dat een burgemeester zo'n uitspraken doet", aldus Vermeersch in 'Reyers Laat'.

Ik heb vrienden in de Berberse gemeenschap en ze hebben me uitgelegd dat ze het krenkend vinden dat een burgemeester zoiets zegt. Ik geef hen daarin gelijk. Ik vind het misplaatst dat een burgemeester zo'n uitspraak doet ten opzichte van de burgers van zijn stad

ETIENNE VERMEERSCH

"Natuurlijk heeft hij geen uitspraak gedaan die racistisch is, dat ligt nogal voor de hand. Ik vind het een beetje pijnlijk dat men hem hiervoor een proces aandoet, omdat deze aanklacht effectief bewijst - en dat zou ik niet graag hebben - dat racisme relatief is", stak Vermeersch van wal. "Het is enorm gevaarlijk om de term racisme - die een belangrijke term is - te banaliseren, te grabbel te gooien."

Toch meent de filosoof dat De Wever de uitspraken beter niet deed. "Ik heb vrienden in de Berberse gemeenschap en ze hebben me uitgelegd dat ze het krenkend vinden dat een burgemeester zoiets zegt. Ik geef hen daarin gelijk. Ik vind het misplaatst dat een burgemeester zo'n uitspraak doet ten opzichte van de burgers van zijn stad."

Hij maant de N-VA'er zelfs aan de uitspraken terug te nemen. Maar De Wever weigert een woord terug te nemen. "Ik zou niet weten waarom." Al beaamt hij wel het misschien niet zo'n goed idee was de uitspraken te doen, "omdat ik een wel heel erg gevoelige snaar heb bespeeld".


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

MANQUE DE TACT ET GOÜT DE LA PROVOCATION

Ce bat télévisé entre la star politique anversoise et le prince des philosophes des Flandres était très attendu. Il a créé un vif émoi dans les medias flamands. Selon le vieux professeur de philosophie : les déclarations de De Wever n’ont rien de raciste. Pourtant il conçoit parfaitement qu’elleS aient blessé la communauté berbère. En cela, elles sont déplacées dans la bouche d’un bourgmestre. « J’ai des amis dans cette communauté, ils m’ont dit leur émotion. »

En attendant, Bart de Wever a réussi à se hisser à nouveau sans effort sous les rampes médiatiques. Décidément, il est très fort. Gare au syndrome d’Icare.

MG

 

Aucun commentaire: