mercredi 8 juillet 2015

'Hoe Duitsland Griekenland behandelt, is hypocriet':

Thomas Piketty IN kNACK

De Franse stereconoom Thomas Piketty vindt dat Duitsland zich hypocriet gedraagt tegenover Griekenland. Hij herinnert eraan dat Griekenland een van de landen was die na de Tweede Wereldoorlog de oorlogsschulden van Duitsland kwijtschold, zodat het land zich kon herpakken. Piketty pleit voor een gelijkaardige Europese schuldenconferentie.Thomas Piketty © AFP

Thomas Piketty werd wereldberoemd door zijn boek 'Kapitaal in de 21e eeuw', waarin hij het probleem van de toenemende ongelijkheid aankaart. De Knack-redactie verkoos hem vorig jaar tot Man van het Jaar.

In een interview met de Duitse krant Die Zeit haalt Piketty, die net als verschillende andere economen een groot tegenstander van het Europese besparingsbeleid is, zwaar uit naar de Duitse regering. Hij herinnert eraan dat de Duitsers in 1953 zelf genoten van een omvangrijke schuldkwijtschelding, bedoeld om het door oorlog verscheurde land er weer bovenop te helpen.

GRAP

'Duitsland heeft zijn sterke economische positie van vandaag alleen te danken aan de vergevensgezindheid van de geallieerden na WOII', zegt hij. Een van de landen die toen de schuldkwijtschelding voor Duitsland ondertekenen, was... Griekenland.

'Wanneer ik de Duitsers hoor zeggen dat ze erop staan dat schulden moeten worden terugbetaald, dan denk ik: wat een gigantische grap. Duitsland heeft nooit zijn schulden terugbetaald. Het heeft geen voet om op te staan om andere landen de les te spellen'.De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel © reuters

NIET BOETEN

Piketty waarschuwt in Die Zeit dat beslissingen over het al dan niet 'vergeven' van de Grieken nog generaties lang gevolgen kan hebben. 'We kunnen niet verwachten dat de komende generaties nog decennia moeten boeten voor de fouten van hun ouders.'

De Fransman erkent dat de Grieken grote fouten hebben gemaakt. 'Tot 2009 vervalste de Griekse regering de boeken. Maar ondanks dat alles draagt de jongere generatie Grieken geen verantwoordelijkheid voor de fouten van haar ouders, evenmin als de jongere generaties Duitsers in de jaren 1950 en 1960. We moeten vooruit kijken.'

EUROPESE GEDACHTE

'Europa is gebouwd op schuldkwijtschelding en op investeringen in de toekomst, niet op de idee van eindeloos boeten. Dat moeten we onthouden,' aldus Piketty. De Duitse conservatieven brengen de Europese gedachte in gevaar met hun strikte bezuinigingsmaatregelen, vindt hij.

Piketty roept op tot een Europese schuldenconferentie zoals die na de Tweede Wereldoorlog. 'Een schuldherschikking is niet alleen in Griekenland, maar in veel Europese landen onvermijdelijk.' (KVDA)

 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY

REQUIEM POUR LA GRECE OU POUR L’EUROPE ?


L’erreur du traité de Versailles fut de mettre l’Allemagne vaincue sur les rotules et dans l’incapacité de se redresser. Cette faute ne fut pas réitérée en 1945. Bien au contraire, les États-Unis qui souhaitaient récupérer la dette européenne contractée auprès deux pour achat massif de matériel de guerre, ont décrété le plan Marshall. Marshall,on le sait peu, était un général, pas un économiste. C’est exactement ce dont a besoin la Grèce aujourd’hui. Certes les Grecs ont triché et nous ont trompés en 2009. Tout le monde le sait et l’accepte implicitement. Pourtant, si la Grèce devait sortir de l’euro, voire de l’Europe, cela devrait entraîner un véritable désastre pour l’union européenne. Un désastre économique et financier certes mais plus encore de caractère géopolitique. Déjà, les russes rêvent de construire une union orthodoxe avec la Grèce dont elle a très envie de faire sa protégée. On attend donc de Bruxelles un signal fort en direction de la Grèce. 'Europa is gebouwd op schuldkwijtschelding en op investeringen in de toekomst, niet op de idee van eindeloos boeten. Dat moeten we onthouden,' aldus Piketty. De Duitse conservatieven brengen de Europese gedachte in gevaar met hun strikte bezuinigingsmaatregelen, vindt hij.

Il ne s’agit pas d’un simple problème de gros sous mais de géopolitique dans un monde qui comprend, doucement mais sûrement, qu’il est en guerre.

MG

 

 

 

Aucun commentaire: