Koen Vidal is commentator bij De Morgen.
De Amerikaanse president Barack Obama. ©AP
De mogelijkheid dat een NAVO-lid uit de westerse invloedssfeer zou treden omaan te pappen met grote tegenstander Poetin is voor Washington ontoelaatbaar
Het gebeurt allemaal zeer discreet, maar daarom is het niet minder belangrijk. Zonder al te veel decibels mengt de Amerikaanse president Barack Obama zichin de discussie over een mogelijke grexit. Achter de schermen dringtWashington aan op een oplossing waarbij Griekenland binnen de eurozone blijft.Ook de suggestie om Athene een schuldherschikking te gunnen wordt steeds explicieter.
Net als de belangrijkste economisten ter wereld is Obama van mening datGriekenland niet langer met economische dwangmaatregelen uitgeperst kanworden. Het is dan ook geen toeval dat pro-Amerikaanse Europesebeleidsmakers dezer dagen aandringen op een schuldherschikking. ZowelEuropees president Donald Tusk als IMF-baas Christine Lagarde pleit voor een"evenwichtig akkoord" waarbij de Griekse premier Tsipras in ruil voor de concrete hervormingen die gisteravond werden aangekondigd een behoorlijkeaanpassing of uitstel van de schuldterugbetaling zal krijgen. Een standpunt datgisteren zelfs door Duits financiënminister Schauble werd verdedigd.
De Amerikanen hebben tal van redenen om te vermijden dat Griekenland uit de eurozone verdwijnt. Ten eerste maakt ook Wall Street zich zorgen over de fall-out van een grexit. Maar verder druist een scenario waarbij misnoegde engefrustreerde Grieken zich afkeren van Europa en contacten zoeken met Rusland regelrecht in tegen de nationale veiligheid van de VS.
De mogelijkheid dat een NAVO-lid uit de westerse invloedssfeer zou treden omaan te pappen met grote tegenstander Poetin is voor Washington ontoelaatbaar. De VS delen ontelbare militaire geheimen met Athene. Ook inzake de Oekraïne-oorlog kan Obama niet leven met een situatie waarbij de Europeseeensgezindheid over sancties tegen Rusland door Griekenland doorbrokenwordt.
Uit respect voor bevriende leiders als Merkel hielden de VS zich tot nog toe erg ver van de openlijke discussies over de Griekse crisis. Maar nu is het geduld aande overkant van de Oceaan op. De kans dat de presidenten en premiers van pro-Amerikaanse EU-landen de komende uren een vriendelijk doch duidelijktelefoontje van Washington krijgen, is behoorlijk groot.
Tot nu toe golden in de westerse geopolitiek twee gulden regels. Als Washington iets absoluut wil, dan gebeurt het ook. En als Washington iets absoluut niet wil, dan gebeurt het niet. Het ziet ernaar uit dat Obama en co. een grexit echt niet zien zitten.
COMMENTAIRE DE DIVERCITY
NO GREXIT TODAY.
La Grèce a moins de pétrole que de dettes mais la position géo stratégique de ce membre clé de l’OTAN est un vrai sujet d’inquiétude pur Washington. Obama est prêt à aider les Grecs depuis qu’il sait que Moscou et Ankara sont enclins à intervenir en faveur de la Grèce. Même le FMI un fief de Washington) par la voix de Christine Lagarde se montre déjà plus accommodant et envisage un étalement de la dette grecque. Décidément Athènes est non seulement l’épicentre d’une crise européenne mais celui d’une tension mondiale.
"RUSLAND EN CHINA VORMEN GROTERE BEDREIGING DAN IS"
Niet terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), maar Rusland vormt de grootste bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten. Het gedragvan de Russen is "ronduit alarmerend". Dat heeft Joseph Dunford, generaal van het Amerikaanse marinierskorps gisteren voor een commissievan het Congres verklaard.
Dunford, die in de running is om de grote baas van het leger te worden, verweesook naar de nucleaire capaciteit van de Russen en de mogelijkheid die ze hebbenom de soevereiniteit van derde landen te schenden: "Ze doen dingen die niet in de lijn liggen van onze nationale belangen". Verder is hij voorstander van wapenleveringen aan Oekraïne. Eerder had minister van Defensie, Ashton Carter, zich hier al voor uitgesproken. Dunford vindt dat het land zich mag verdedigen in het conflict met de Russische separatisten. "Zonder wapens zullende Oekraïense troepen niet in staat zijn de Russische agressie met het artillerievuur en tankaanvallen te te weerstaan."
Op de tweede plaats van grootste bedreigingen, zette hij China, gevolgd door Noord-Norea. IS bezet de vierde plaats. "China zien we niet als een vijand, maar ik word betaald om te kijken naar de intenties en capaciteit van anderen. Wanneer ik naar China kijk en naar onze belangen in de Stille Oceaan, dan moetik het land beschouwen als een zorg voor onze veiligheid, niet zozeer als eendirecte bedreiging", klonk het.
Over de strijd tegen IS bevestigde Dunford zijn vertrouwen in de huidigestrategie van de Amerikaanse regering, met name het opleiden van Iraakse enSyrische troepen.
Dunford was eerder actief in Afghanistan en leidt momenteel de Amerikaansemarine. Hij zou legerbaas Martin Dempsey op 1 oktober kunnen opvolgen, maar daarvoor moet de Senaat nog het licht op groen zetten.
In reactie op de uitlatingen zei een woordvoerder van het Witte Huis, "dat men zich bewust is van Ruslands destabiliserende handelwijze, maar dat Dunfordsuitlatingen zijn eigen kijk beslaan".
Aucun commentaire:
Publier un commentaire