door msn | Bron: Ipsos, The Guardian
De Belgen zijn erg negatief als het gaat over migratie, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Ipsos. 61 procent van onze landgenoten vindt dat er te veel migranten zijn. En 58 procent vindt dat immigratie het land verandert in slechte zin.
De helft van de mensen in 24 landen vindt dat er te veel migranten zijn in hun land. En bijna de helft - 46 procent - vindt dat migratie hun land verandert in slechte zin. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureauIspos . Het is de vierde keer - na 2011, 2013 en 2014 - dat dit onderzoek werd gedaan. De betrokken landen zijn: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije, India, Israël, Italië, Japan, Mexico, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Spanje, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.
Terwijl maar liefst 81 procent van de ondervraagden vindt dat het aantal migranten is toegenomen, denkt slechtseen vijfde van de ondervraagde mensen dat migratie een positieve invloed heeft gehad op hun land. En slechts28 procent zegt dat migratie goed is voor de economie.
Ook België maakt deel uit van de 24 bevraagde landen. In vergelijking met de andere onderzochte landen staanBelgen eerder negatief tegenover migratie.
BELGISCH RAPPORT
84 procent van de Belgen vindt dat het aantal migranten is toegenomen de laatste vijf jaar. Het gemiddelde over alle landen is 81 procent. Turkije is koploper: 97 procent van de Turken zag de migratie toenemen.
61 procent van de ondervraagde Belgen vindt dat er te veel migranten zijn in ons land. Het gemiddelde voor allelanden is 50 procent. Ter vergelijking: in 2011 vond 50 procent van de Belgen dat er te veel migranten waren.
En 58 procent van de landgenoten vindt dat ons land ten slechte is veranderd door die migranten. Zo vindt 56 procent dat die migranten te zwaar wegen op de openbare diensten.
Slechts twaalf procent van de Belgen ziet een positief effect door migratie, toch twee procentpunt meer dan bijde vorige enquête. Maar een stuk minder dan het gemiddelde van 21%
Wat de impact op de economie betreft: 19 procent van de (ondervraagde) Belgen vindt dat immigratie goed isvoor de economie. Iets pessimistischer dan het gemiddelde van 28 procent voor de 24 onderzochte landen.
Voor het onderzoek heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau Ipsos 17.533 mensen, tussen 16 en 64 jaar oud, ondervraagd in 24 landen. In België werd een vijfhonderdtal mensen bevraagd.
DOUBLE DÉRAPAGE DE DEMOTTE: LAMENTABLE, SURTOUT POUR UN SOCIALISTE
Le Soir
L’édito de Véronique Lamquin.
Selon Ipsos, 61 % des Belges jugent qu’il y a trop de migrants chez nous ? En 2013, le Baromètre social wallon ne disait pas autre chose. Quelque 1.300 Wallons avaient été interrogés sur leur degré d’ouverture. Résultat ? 75 % des Wallons surestiment (très) largement la part de la population immigrée. 68 % d’entre eux voient l’immigration comme une charge pour la Sécu ; 59 % estiment que les immigrés accentuent la criminalité. L’étranger, cet autre qu’on ne connaît pas, suscite toujours sinon la haine, du moins la peur chez une majorité d’êtres humains.
Et c’est précisément pour cela que les propos de Rudy Demotte sont lamentables. Passons sur le fait qu’il est bourgmestre empêché de Tournai et qu’à ce titre, il ne devrait pas intervenir en première ligne sur les dossiers locaux. Le ministre-président de la Communauté française dénonce le nombre de réfugiés dont « hérite » sa ville – le bourgmestre en titre est même allé jusqu’à calculer que les migrants casernés représenteraient 3 % de la population du centre-ville tournaisien ? Que doivent dire, alors, les 5.700 habitants de Hotton, qui vivent à côté d’un centre de 300 demandeurs d’asile ? Ou ceux de Bovigny, dans l’entité de Gouvy, avec 300 places dans une entité de 5.500 âmes ? Rudy Demotte veut-il, plus fondamentalement, remettre en cause le principe de casernes transformées, dans l’urgence, en centres d’accueil, et plaider pour la répartition des demandeurs d’asile entre un plus grand nombre de communes ? C’est certes la ligne officielle du parti.
Mais, en 2010, lorsque Philippe Courard (PS) exerçait la compétence de l’Asile, il n’avait pas agi différemment de Theo Francken, pour résoudre la crise de l’accueil. Et le gouvernement Di Rupo n’a guère progressé sur la voie des structures individuelles. Rudy Demotte pense-t-il que la caserne Saint-Jean n’a pas la capacité d’héberger correctement jusqu’à 790 personnes ? Il doit le démontrer. Faute de quoi ne subsiste de son message qu’un médiocre « pas de ça chez moi ». Une attitude inadmissible dans le chef d’un mandataire politique, surtout lorsqu’il est socialiste et, à ce titre, défenseur supposé de la solidarité, de la tolérance et autres valeurs progressistes. Mais l’homme assume, son parti aussi.
COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LE BELGE EST XENOPHOBE
Et ce n’est pas son moindre défaut. Ce sera, à n’en pas douter, le thème majeur des prochaines élections communales.
En omdat je in dit land beter politiek scoort door deze problematiek te dramatiseren dan door hem op te lossen, is er nu al vier decennia lang geen enkele evolutie in de opstelling van de modale bange blanke Vlaming tegenover een steeds globaler wordende wereld.(Yves Desmedt)
HET REËLE PROBLEEM ROND MIGRATIE IN DIT LAND IS DE PURE HYPOCRISIE
Yves Desmet is commentator bij De Morgen.
Ooit, in de jaren 70 van de vorige eeuw, hingen er aan de ruiten van vrijwel alle cafés in mijn stadje M. Bordjesmet het opschrift 'Défendu aux Nord-Africains'. Die bordjes zijn inmiddels verdwenen, de achterliggende angsten het ingebakken wantrouwen tegen alles wat uit de migratie in dit land binnenkomt duidelijk niet. Liefst 61 procent van de Belgen is van mening dat er te veel migranten zijn in het land. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos bij 17.533 inwoners van 24 ontwikkelde landen, waarin we het trieste resultaat halen op de vijfde plaatsvan de meest migrantonvriendelijke landen te staan.
'MEN BLIJFT HALSSTARRIG LEVEN MET DE KOP IN HET ZAND, DECRETEREN DAT ER EEN MIGRATIESTOP IS, DIE IN DE REALITEIT AL VEERTIG JAAR NIET WERKT OF BESTAAT'
Enkel in Turkije, Italië, Rusland en Zuid-Afrika vinden nog meer mensen dat er te veel migranten zijn. En het verergert, want in 2011 oordeelde nog 'maar' 50 procent van de Belgen dat er te veel nieuwkomers waren. In Duitsland, dat het grootste aantal migranten in Europa herbergt, zijn de cijfers een stuk beter.
Een rijke, welvarende en in mentaliteit nog steeds vrij katholieke samenleving, heeft angst dat haar welvaart ensociale zekerheid worden bedreigd door migranten die bovendien ook nog eens een andere, als intimiderendervaren godsdienst belijden. Heerst de overtuiging dat onze 'Verlichting' en onze verzorgingsstaat wordenbelaagd door 'zwermen' asielzoekers. Het is deze nieuwe vorm van stigmatisering die de plaats van onversnedenracisme heeft ingenomen, een nieuwsoortige politieke correctheid, die beweert enkel de problemen te benoemendie er zouden zijn.
Maar het reële probleem is de pure hypocrisie: in 1974, het jaar dat de 'défendu'-bordjes overal hingen, decreteerde de politiek een migratiestop voor dit land, die vandaag nog altijd geldt. Officieel komen er dus geenmigranten meer binnen, tenzij via de twee overgebleven uitzonderingskanalen: familiehereniging en asiel. Twee methodes die niet meteen een makkelijk in te passen doelpubliek aantrekken.
In plaats van te kiezen voor een systeem van loting, een systeem van quota, een systeem van selectie volgensopleiding of wat dan ook, waardoor men de migratie-instroom zou kunnen matchen met wat deze samenlevingnodig heeft en wat migranten een toekomst zou bieden, blijft men halsstarrig leven met de kop in het zand, decreteren dat er een migratiestop is, die in de realiteit al veertig jaar niet werkt of bestaat.
En omdat je in dit land beter politiek scoort door deze problematiek te dramatiseren dan door hem op te lossen, is er nu al vier decennia lang geen enkele evolutie in de opstelling van de modale bange blanke Vlamingtegenover een steeds globaler wordende wereld.
Aucun commentaire:
Publier un commentaire