mardi 19 avril 2016

Theo Francken en verve sur Twitter pour soutenir Jan Jambon


Le Soir
Le secrétaire d’Etat N-VA a repris plusieurs informations au sujet de la communauté musulmane.
Theo Francken a passé une bonne partie de son après-midi sur Twitter. Il s’est littéralement lâché dans le but, sans doute, de soutenir son collègue Jan Jambon. Dans ces courts messages, il a repris plusieurs informations au sujet de la communauté musulmane.
Notamment de la presse flamande : «  10.000 jeunes musulmans croient que la violence de l’“EI” a un but, celle de créer un pays de salut  », relève-t-il, dans le Morgen qui donne la parole au chercheur Bilal Benyaich. Avant de reprendre le portrait, dressé par De Tijd, d’un jeune, avouant ouvertement que Shariaforbelgium a été une inspiration dans sa vie.
Il se penche ensuite sur une étude réalisée sur les Marocains de Belgique, toujours par le chercheur Bilal Benyaich, publiée en 2013. Le secrétaire d’Etat en ressort ces informations, «  53 % d’entre eux se sentent surtout musulmans, et 10 % surtout Belges  », «  une introduction légale de la loi islamique (sharia) est nécessaire pour 19 % des Marocains de Bruxelles  »… 


COMMENTAIRE DE BRUXELLES
POMPIERS INCENDIAIRES.

Ces types sont redoutables. Kroll l’a compris, évidemment. Ils sont déterminés à ruiner Bruxelles par un travail de sape systématique de son image dans les médias internationaux. La presse embraye joyeusement au lieu de s’interroger sur la gestion d’Anvers de leur homme providentiel.
En effet tout n’est pas rose dans la Métropole dont Bart De Wever a fait sa première priorité. S’il devait perdre les élections de 2018 au profit d’une coalition qui lui serait hostile, c'en serait fini de lui et aussi de son parti. Mais non, on préfère contribuer au dénigrement de Bruxelles dont la N-VA fait une de ses priorités.
Il faut dire que la gestion terne, médiocre et sans vision du Cabinet Vervoort ne contribue pas à rebooster Bruxelles qui se meurt doucement notamment par immobilité. L’incompétence de  cet agité de ministre flamand de l’immobilité lui donne le coup de grâce.
MG 


CD&V VRAAGT EXCUSES VAN JAN JAMBON
Kritiek op uitspraken van binnenlandminister over 'dansende moslims' zwelt aan
ROEL WAUTERS De Morgen
JAN JAMBON: "IK HEB GEEN UITSPRAAK OVER DANSENDE MOSLIMS GEDAAN"
De Morgen
De verklaring van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat "een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen" blijft nazinderen. Bij de start van het Overlegcomité zeiden verschillende ministers dat er geen amalgaam gemaakt mag worden. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft zelf maar weet van "één feit". "Daar waren twee personen bij betrokken, die onmiddellijk administratief zijn aangehouden." Volgens het Brussels parket is er geen enkel dossier daaromtrent.
Jambon zegt nu dat hij geen uitspraken over dansen gedaan heeft, maar dat spreekt De Standaard tegen. "Voor wie twijfelt: het interview met Jan Jambon is zorgvuldig geautoriseerd. Alle gevraagde wijzigingen hebben we doorgevoerd", klinkt het in een tweet van journalist Bart Brinckman.

"De avond van 22 maart kreeg de politie informatie dat mensen in de Versailles-wijk de aanslagen vierden", zegt de parketwoordvoerster. "Ter plekke troffen de agenten zes mensen -meerderjarigen en minderjarigen- aan. Zij werden opgepakt, meegenomen voor verhoor en ter beschikking gesteld van het parket. Uit niets bleek echter dat zij iets deden dat kon doen vermoeden dat ze de aanslagen aan het vieren waren. Die zes personen zijn dan ook vrijgelaten en het dossier is geseponeerd bij gebrek aan voldoende aanwijzingen."
"NATIONALE VEILIGHEIDSRAAD INGELICHT"
Premier Charles Michel zelf reageerde gisteravond al op de polemiek rond de uitspraken van Jambon. "Ik bevestig dat er wel degelijk steunbetuigingen aan de daders van de aanslagen geweest zijn", zei hij aan Belga. "De Nationale Veiligheidsraad is daar trouwens over ingelicht geweest."

Eerder hadden vicepremiers Alexander De Croo (Open Vld) en Kris Peeters (CD&V) gewaarschuwd voor "veralgemeningen" en "polarisering".

Bij de start van het Overlegcomité ging ook Rudi Vervoort op de discussie in. "In de zone Brussel-Elsene heeft de lokale politie één feit genoteerd waarbij twee personen zich in de buurt bevonden van de woning van een van de veronderstelde terroristen en wilden feesten", verklaarde hij. "We mogen er geen amalgaam van maken. Dit is het enige feit op het Brusselse grondgebied waar ik weet van heb." Dit incident kwam tevens ter sprake op de Nationale Veiligheidsraad, aldus Vervoort.

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werd gevraagd naar de verklaringen van Jambon. "Ik denk dat in deze moeilijke tijden iedereen recht heeft op kleine foutjes, maar we moeten polarisering vermijden", reageerde Geens. Verdere commentaar wilde hij niet geven.
"Stigmatisering"
Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci kan die uitspraak niet door de beugel. Vooral het woordje 'significant' stuit haar tegen de borst.

"Ik heb geen moeite om de problemen te benoemen en om te erkennen dat er een probleem is met radicalisering", aldus Almaci. "Maar door het woord 'significant' te gebruiken, schoffeert en stigmatiseert minister Jambon een hele gemeenschap", zegt de Groen-politica.

Volgens Almaci moet Jambon met "tekst en uitleg" over zijn uitspraak komen en zich op zijn minst "verontschuldigen voor het gebruik van het woord 'significant'".
"Onrust stoken"
"Verontrustend", zo bestempelt sp.a-Kamerfractieleidster Meryame Kitir de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Als dat waar is, moet hij snel met bewijzen voor de feiten komen. Als het niet waar is, is hij onrust aan het stoken", aldus Kitir aan Belga.

Oppositiepartij sp.a kan niet lachen met de uitspraak van de N-VA-minister. Kamerfractieleidster Kitir noemt de uitspraak "verontrustend". "Hij wekt de indruk dat de moslimgemeenschap aan het dansen was na de aanslagen.
Ook CD&V-kamerlid Nahima Lanjri heeft kritiek op de uitspraak van Jambon. "Zijn polariserende retoriek doet afbreuk aan de vele moslims die de aanslagen reeds hebben veroordeeld en gisteren ook meeliepen in de mars tegen terreur", klinkt het op haar Facebookpagina.

Lanjri noemt de uitspraken ronduit "stigmatiserend". "Meer dan ooit moeten we elkaar steunen in plaats van verdeeldheid te zaaien."
Meerderheidspartijen Open Vld en CD&V stellen zich luidop vragen bij de uitspraken van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). Die stelde dat moslims gedanst hadden na de aanslagen in Brussel. "Dat hij met feiten komt of zijn excuses aanbiedt", zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.
"Ik moet niets bewijzen. Ik baseer me op getuigenissen die zijn besproken op de Nationale Veiligheidsraad." Binnenlandminister Jan Jambon houdt voet bij stuk na zijn uitspraken over 'dansende moslims'. Concrete feiten aandragen kan of wil hij echter niet. "Waar en wanneer dat gebeurde is niet relevant."
Aucun commentaire: