lundi 7 novembre 2016

Als Clinton bij winst geen antwoorden zoekt voor de tegenstellingen, zullen de VS echt in stukken breken


Koen Vidal is journalist bij De Morgen.
De Morgen 

Deze ochtend werd ik niet door mijn alarmklok gewekt, maar door geweerschoten in de bergen. Het was zes uur 's morgens en in de wouden waren jagers al druk bezig met herten te schieten. We staan met onze kampeerwagen op een camping in de Smokey Mountains in Tennessee, en bijna al onze buren hebben een wapen: sommigen laten hun pistool openlijk aan hun broekriem bengelen, anderen verbergen hun schietijzer in een van hun laarzen.
Onze buren hebben nog een aantal andere zaken gemeen: ze zijn joviaal, hulpvaardig en ze stemmen zonder uitzondering voor Trump. Voor een Europeaan is het best verwarrend om vast te stellen hoe sympathiek Trump-kiezers kunnen zijn; een groot contrast met de norse, verzuurde extreem rechtse Vlaming.
VOOR EEN EUROPEAAN IS HET BEST VERWARREND OM VAST TE STELLEN HOE SYMPATHIEK TRUMP-KIEZERS KUNNEN ZIJN; EEN GROOT CONTRAST MET DE NORSE, VERZUURDE EXTREEM RECHTSE VLAMING
Na gesprekken met onze campingburen wordt eens te meer duidelijk waarom deze mensen Clinton haten en hun toevlucht nemen tot een gevaarlijke populist als Trump. Het heeft zeker niet alleen met economische achterstelling te maken, want velen van hen zijn behoorlijk welgesteld en hebben voldoende surplus om niet enkel een enorme kampeerwagen te kopen, maar ook nog een quad om in de bergen te crossen.
Hun stemgedrag is vaak te verklaren met drie woorden: abortus, homohuwelijk en vrij wapenbezit. Veel Trump-kiezers zijn diepgelovige patriotten en praten met bijzonder veel emotie over deze drie thema's. Ze zouden het verschrikkelijk vinden wanneer president Hillary Clinton enkele progressieve rechters in het Hooggerechtshof zou aanstellen die homorechten zouden verruimen en het wapenbezit zouden beperken. "Ze gaan onze wetten en onze grondwet herschrijven" - alsof die wetten geen teksten zijn, maar delen van hun eigen lichaam.
NUANCE BESTAAT HIER NIET
Het is bijna onvoorstelbaar hoe fundamenteel anders mensen in Tennessee denken dan in New York, L.A. en Washington. Inzake ethische kwesties is dit een land met twee snelheden en veel heeft te maken met de erbarmelijke manier waarop mensen in het midden en het zuiden van het land zich informeren: de bijbel en tv-shows van radicale evangelisten zijn qua nieuwsbron veel belangrijker dan school, CNN of The New York Times. Nuance bestaat hier niet.
Mocht Clinton het dinsdag halen, dan zullen de mensen van Tennessee en andere conservatieve staten haar niet aanvaarden. Of er geweld van zal komen, is een andere vraag. Feit is wel dat Clinton, mocht ze verkozen raken, het zich niet zal kunnen veroorloven om zich enkel bezig te houden met politieke machtsspelletjes in Washington D.C. en fijne culturele evenementen in New York. Als ze geen antwoorden zoekt voor de antagonismen tussen de liberale kustregio's en het conservatieve hartland, zullen de VS echt in stukken breken. 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
TRUMPOMANIA 

Pour qui, n’aurait toujours pas compris, il y a un abîme entre la Hillarymnia de l’Amérique libérale (au sens progressiste du terme)  qui fait rage à New York et en Californie et l’Amérique profonde et foncièrement conservatrice obsédée par trois thèmes : l’avortement, , le mariage gay et les armes à feu.  Si Clinton devait l’emporter demain, ce qui n’est pas certain, il y a de fortes chances que les électeurs de l’Amérique profonde aient beaucoup de mal à l’accepter. Cela pourrait provoquer de la violence. En aucun cas Hillary ne pourra se permettre de se contenter “met politieke machtspelletjes in Washington D.C. en fijne culturele evenementen in New York. »
A défaut de réponse claires à l’endroit du formidable antagonisme entre une Amérique côtière libérale et une Amérique profonde et profondément conservatrice les Etats Unis risquent carrément  de se déchirer (« zullen de VS echt in stukken breken. »)
Voilà qui annonce des années extrêmement difficiles, quel que soit le vainqueur de ce redoutable bras de fer. C’est dire que pas plus que Barack Obama, Hillary Clinton présidente ne marchera pas sur les eaux. 
MG

Aucun commentaire: