jeudi 17 novembre 2016

Peeters gaat De Wever bekampen in Antwerpen


Vicepremier wordt uitdager Bart De Wever in 2018
- Roel Wauters, Ann De Boeck, Jeroen Van Horenbeek, De Morgen 


   Archiefbeeld. ©BELGA
Kris Peeters wordt de nieuwe lijsttrekker voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Dat bevestigt de partij. Deze voormiddag vindt een persconferentie plaats.
CD&V is al maanden op zoek naar een nieuw boegbeeld om aan de Antwerpse kiezer te presenteren in 2018. Dat wordt dus minister van Werk Kris Peeters.
De vicepremier zou vanuit zijn thuisgemeente Puurs verhuizen naar de havenstad. Dit scenario werd gisterenavond besproken en unaniem goedgekeurd tijdens een vergadering met lokale toppers. De andere kandidaten waren Kamerlid Nahima Lanjri en cultuurschepen Caroline Bastiaens. Peeters had veruit de beste kaarten. Zeker nu de partij voor het eerst in twaalf jaar ongebonden naar de kiezer trekt.
'PEETERS MAG JE NOOIT ONDERSCHATTEN. DIE MAN HEEFT DE SPIRIT OM ERVOOR TE GAAN'
EEN PARTIJGENOOT
"We hebben een echte klepper nodig. Iemand die volwaardig tegenover De Wever staat", reageert een Antwerps partijgenoot. Of dat geen zelfmoordmissie is als nieuwkomer in 't Stad? "Peeters mag je nooit onderschatten. Die man heeft de spirit om ervoor te gaan."
De keuze voor Peeters lijkt verrassend, maar is niet onlogisch. In zijn thuisgemeente Puurs hebben ze Peeters niet nodig. CD&V heeft daar al decennia een absolute meerderheid. Met Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel hebben ze er hun eigen boegbeeld.
STEL DAT PEETERS IN 2018 VERLIEST VAN BURGEMEESTER BART DE WEVER, DAN WORDT HET OOK LASTIG OM ZICH EEN JAAR LATER TE HERPAKKEN
Toch zijn er ook vraagtekens. Het grootste: wat als Peeters zwaar verliest? Dan komt hij verbrand uit de strijd. En een nederlaag zit er wel degelijk in. Bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2014 werd hij in de provincie Antwerpen onder de voet gelopen door Liesbeth Homans (N-VA). Stel dat Peeters in 2018 verliest van burgemeester Bart De Wever, dan wordt het ook lastig om zich een jaar later te herpakken - wanneer er alweer nieuwe verkiezingen op de agenda staan. De partijtop zou deze gok alvast wel durven wagen.
Bij de andere kandidaten voor het Antwerpse kopmanschap was Bastiaens, uit de stal van schepen Marc Van Peel, de minst waarschijnlijke optie. Zij volgde in september Philip Heylen op als schepen van Cultuur. Bastiaens ligt minder goed binnen de afdeling omdat ze lang weigerde haar zitje in het Vlaams Parlement af te staan, tot ergernis van een aantal partijgenoten. Lanjri, van haar kant, had het voordeel dat ze zowel bij de kiezer met als zonder migratieachtergrond goed scoort. Maar een stemmenkanon is ze (nog) niet.

Kris Peeters (l.) en Bart De Wever heffen hier nog broederlijk het glas, maar gaan straks misschien de strijd aan om de burgemeesterssjerp. ©jonas lampens
Bij de stembusgang in 2012 kwam CD&V samen met de sp.a van uittredend burgemeester Patrick Janssens op. Na de verkiezingsnederlaag van de socialist koos de partij al snel voor de N-VA van Bart De Wever. Volgens een peiling van Het Laatste Nieuws uit 2015 komt de partij uit op 7 procent. N-VA, sp.a, Groen en Vlaams Belang zijn (een stuk) groter in Antwerpen-stad.
Als dit scenario uitkomt, kan het van CD&V, en misschien dus van Peeters, afhangen wie de burgemeester wordt. De Wever, die overhoop ligt met Peeters, zal het niet graag horen. 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LES GRANDES MANŒUVRES 

Attention les grandes manœuvres pour les élections de 2018 (communales) et 2019 (fédérales et régionales) ont commencé.
Le CD&V  a choisi de jeter son joker et homme fort, Kris Peeters dans la bataille pour arracher le maïorat d’Anvers à Bart De Wever en 2018.  Il s’agira de constituer une fronde de gauche anti N-VA, prélude à un front de gauche en 2019. « Tegelijk leert de peiling ook wel dat de kans reëel is dat na de verkiezingen twee machtsblokken tegenover elkaar staan: een rechts blok met een monumentale N-VA, en een links blok van rood en groen.”
Si De Wever devait perdre son écharpe de bourgmestre en 2018 ce serait un choc dont la NVA se redresserait difficilement.
C’est l’hypothèse de DiverCity qui se confirme : le CD&V, soutenu par les syndicats chrétiens et abandonné par son aile droite, vire à gauche toutes. Une collaboration du CD&V avec groen et le SPa,  est susceptible de former un puissant pôle des gauches qui pourrait très bien l’emporter Anvers et mettre fin au règne de l’arrogante N-VA (Nieuwe Vlaamse Arrogantie).
Les élections 2018 /2019 s’annoncent extrêmement dures.  Di Rupo observe ces grandes manœuvres en se frottant déjà les mains. Attention, car en politique c’est toujours l’imprévisible qui a le dernier mot. Et l’imprévisible pourrait bien être en l’occurrence lié à l’affaire De Decker qui éclaboussera Sarkozy et ses bons amis et alliés du MR.
Sale temps pour la suédoise…
MG

Aucun commentaire: