mercredi 22 février 2017

Allo, la N-VA?


© Belga


Olivier MoutonJournaliste politique au Vif/L'Express
Source: Le Vif 

Aucun média francophone n'a été informé par le parti nationaliste de la conférence de presse annonçant ce matin la démission de la secrétaire d'Etat Elke Sleurs. Normal ?

Exit Elke Sleurs du gouvernement fédéral. La secrétaire d'Etat N-VA, en charge notamment de la politique scientifique, quitte l'équipe de Charles Michel pour briguer le maïorat de Gand aux communales de 2018. Elle remplace dans cette lutte stratégique le président de la Chambre, Siegfried Bracke, malmené par les secousses de l'affaire Publipart.
De façon assez étonnante, aucun média francophone n'a été convié à la conférence de presse organisée par la N-VA pour annoncer la nouvelle, en présence des deux intéressés. Il s'agissait pourtant d'annoncer une modification de l'équipe fédérale - donc d'une information susceptible d'intéresser des deux côtés de la frontière linguistique. Ni Le Vif/ L'Express, ni Le Soir, ni L'Echo, ni La Libre, ni la RTBF, ... n'ont reçu d'invitation. Johanne Montay, rédactrice en chef politique de la RTBF, s'est même étonnée explicitement sur Twitter en demandant à un collègue de la VRT qui communiquait sur cette conférence de presse : "De quoi s'agit-il ?".

Il s'agit là d'un choix apparemment délibéré de la part de la N-VA, qui informe généralement certains médias francophones de ses initiatives. "Pas de gaîté de coeur, mais pour ne pas heurter le Premier ministre", s'amuse le responsable d'une rédaction politique. Cette fois, ce ne fut même pas le cas.
Récemment, un haut responsable du MR s'inquiétait d'une tendance au "repli sur soi" des partis flamands du gouvernement fédéral qui ne s'adressent plus qu'à leur opinion publique.


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
« PANIEKVOETBAL » 

C’est une expression souvent utilisée dans les médias flamands pour évoquer une sorte de panique à bord. C’est que les révélations sur les émoluments touchés (ou non) par Siegfried Bracke, président de la chambre, ancien journaliste VRT vedette et numéro deux de la N-VA ont fait l’effet d’un coup de pied dans la fourmilière de ce parti qui ne cesse de perdre des points dans tous les sondages. Bart de Wever, le grand communicateur flamand y perd son latin auquel, du reste il a de moins en moins recours. Alea jacta est… 'De vorige generaties hebben te weinig aandacht besteed aan ethiek.'
Les générations au pouvoir n’ont que trop négligé l’éthique. C’est le cri d’alarme du président des jeunes socialistes flamands. Et d’ajouter :
Les braves gens sont furieux, à raison. Les révélations en cascades sur les rémunérations parallèles de nombreux hommes et femmes politiques installés dans leur fromage ont aussi fâché les jeunes politiciens, ceux qui n’empochent des 400.000 euro par mois. « Il est vraiment fâcheux que notre bel engagement de jeunes politiciens enthousistes soit mis à mal par des profiteurs et des profiteuses. Les gens ont raison de s’indigner que certains touchent jusqu’à 2.000 euro de jetons de présence.
Les président de parti ont réagi mollement 'too little, too late'.
Il faut réintroduire l’éthique en politique car le grand public se détourne de plus en plus de la politique ce qui constitue une sérieuse menace pour la démocratie.  “krijgt een afkeer van ons politiek systeem, en dat is één van de grootste gevaren voor een democratie.”
A quand le grand sursaut démocratique? 
  MG
WALEN MORREN OVER ONTSLAG ELKE SLEURS: "WAAROM MOETEN WIJ DAT VIA NEDERLANDSTALIGE PERS VERNEMEN?"
  1©BELGA
In Franstalig België klinkt gemor over het ontslag van N-VA-staatssecretaris Elke Sleurs. En dan met name over het feit dat geen enkele Franstalige redactie uitgenodigd was op de persconferentie waar het vertrek van een lid van de federale regering werd aangekondigd. Sleurs zelf verwijst voor de "practicalia" naar het partijhoofdkwartier. Daar reageert men niet.
"Dus de Franstalige pers heeft via de Nederlandstalige pers vernomen dat een staatssecretaris van de federale regering ontslag nam...", zo trok politoloog Pascal Delwit grote ogen op twitter. Even voordien hadden verschillende Franstalige Wetstraatjournalisten via Twitter al laten blijken dat ze niet op de hoogte waren.

"Redelijk verbazingwekkend", stelt ook journalist Olivier Mouton van Le Vif/L'Express in een online stuk getiteld 'Allo, la N-VA?'. "Geen enkel Franstalig medium werd uitgenodigd voor de persconferentie waar de twee betrokkenen aanwezig waren. Het ging nochtans om de aankondiging van een wijziging in de federale ploeg - dus informatie die mogelijk beide kanten van de taalgrens zou kunnen interesseren", merkt hij fijntjes op. "Noch Le Vif/L'Express, noch Le Soir, noch L'Echo, noch La Libre, noch RTBF,... heeft een uitnodiging ontvangen."

Elke Sleurs was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. "De aankondiging van mijn ontslag gebeurde in het kader van het andere, namelijk het Gentse lijsttrekkerschap. Dat was toch het hoofdnieuws", reageert ze. "Bart De Wever heeft de regering verwittigd en met de practicalia heb ik me niet bezig gehouden, die regie had ik niet in handen."

NIET EERSTE KEER
Op het partijhoofdkwartier van N-VA reageert men niet op de verontwaardiging op de Franstalige redacties. Op de vraag of het al dan niet een vergetelheid was, kwam geen antwoord.

Het is niet de eerste keer dat Sleurs in Franstalig België voor gemor zorgt. Haar eerste beleidsnota als staatssecretaris deed onder de taalgrens al eens het nodige stof opwaaien. De Franstalige versie bleek er immers een met grove spel- en grammaticafouten en gebrekkige zinsconstructies op elke pagina.

Nand De Klerck
sp.a-politicus en Voorzitter Jong Socialisten Sint-Niklaas
WAT ALS JE ENGAGEMENT WORDT TENIETGEDAAN DOOR MENSEN DIE 10.000 EURO PER MAAND VERDIENEN?
Het is aan de jongere generatie om te bewijzen dat het beter kan na de graaischandalen, schrijft Nand De Klerck (sp.a). 'De vorige generaties hebben te weinig aandacht besteed aan ethiek.'
De mensen zijn terecht boos. In de loop van vorige weken kwamen er verschillende schandalen aan het licht over politici die door het combineren van verschillende mandaten een onrechtvaardig hoog loon krijgen. Als geëngageerd, jong politicus, is het frustrerend om verschillende keren uit te leggen dat er duizenden politici zijn die in alle eerlijkheid hun werk doen, zonder te graaien. Maar deze discussie kan je niet winnen.
Ik deed in 2014 mee aan de federale verkiezingen en draag sindsdien een politieke stempel. Die draag ik met trots en plezier, omdat ik via de politiek dingen probeer te veranderen in onze maatschappij. Ik probeer op te komen voor mensen wiens stem vandaag stiller klinkt. Hoe lastig is het dan wanneer je engagement teniet wordt gedaan door politici die 10.000 euro mee naar huis nemen op het einde van de maand? Hoe lastig is het dan om uit te leggen waarom je trots die stempel draagt? Nogmaals, mensen zijn terecht kwaad. Maar die boosheid zorgt voor een afkeer van de politiek, ook bij politiek geëngageerde jongeren die in de verste verte niet denken aan het opstrijken van 2000 euro per vergadering.
De reacties van de verschillende politieke partijen vond ik goed, maar waren misschien allemaal 'too little, too late'. Er liggen nu concrete voorstellen klaar in onder andere het Vlaams Parlement en ik hoop uit de grond van mijn hart dat hier snel over gestemd wordt. Maar los van deze voorstellen geloof ik dat deze pijnlijke facetten van politiek zullen verdwijnen. Ik verwijt de vorige generaties dat ze hier te laks mee zijn omgesprongen en ze te weinig aandacht besteedden aan ethiek in de politiek.
Burgers krijgen een afkeer van ons politiek systeem, en dat is één van de grootste gevaren voor een democratie. Toch ben ik ervan overtuigd dat de graaicultuur in de Belgische politiek iets is van de vorige generaties. Het is aan ons om te bewijzen dat het beter kan, dat het beter moet. De mensen zijn terecht boos, maar laat ons samen streven om beter te doen.

Aucun commentaire: