lundi 3 avril 2017

Migrantenstroom vanuit Libië haast niet meer te stoppen


Carlijne Vos De Morgen - Bron: De Volkskrant 


Vluchtelingen in een bootje voor de Libische kust. ©AP 

Europa zal de grootste moeite hebben om de migratiestroom vanuit Libië nog te stoppen. Een miljoen Afrikanen zijn al op weg naar Libië om vanaf de kust met rubber bootjes de oversteek naar Italië te kunnen maken. "De pogingen van Europa om de Libische kustwacht te trainen komen te laat en op de verkeerde plek."
Dit heeft de voormalig Britse ambassadeur in Libië dit weekend tegen de Britse krant The Guardian gezegd. Joe Walker-Cousins die tussen 2012 en 2014 hoofd van de Britse missie in Libië was, komt met zijn waarschuwing nu Europa probeert afspraken te maken met Libië om de migratie te stoppen.
Volgens Walker-Cousins is het zowel qua tijd als locatie te laat om de migrantenstroom op de Middellandse Zee te stoppen. "Mijn bronnen in de regio zeggen dat er al een miljoen migranten op weg zijn naar Libië, als het er niet meer zijn. Die zitten al in de pijplijn vanuit West Afrika en de Hoorn van Afrika."
181.000 MIGRANTEN
Dit jaar zijn al 655 mensen verdronken, ruim 23.000 migranten bereikten Italië
Gisteren werden nog 450 migranten van bootjes op zee gered, waarop een vier dagen oude baby van een Nigeriaans stel dat hulpverleners vertelde dat zij een beter leven in Frankrijk of Duitsland zochten. Dit jaar zijn al 655 mensen verdronken, ruim 23.000 migranten bereikten Italië. Vorig jaar maakten 181.000 migranten de overtocht uit Libië, waar migranten vrij kunnen vertrekken vanwege de chaos en anarchie die is uitgebroken in het land na de val van Khadafi in 2011.
Europa hoopt met de nieuwe Libische eenheidsregering van premier Fayez Seraj afspraken te kunnen maken, maar stuit op het probleem dat die regering niet in heel Libië wordt erkend. Het Libische hooggerechtshof heeft om die reden vorige week nog een akkoord tussen Italië en Libië over training en ondersteuning van de kustwacht afgewezen, zo meldt The Guardian. Desondanks heeft Seraj bij de Europese Unie nogmaals een verlangenlijstje ingediend met schepen, radars en ander materieel om de kustwacht te ondersteunen, dat vandaag zal worden besproken door de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.
EERSTE STAPPEN
Europa heeft al afspraken gemaakt met Niger, waardoor de meeste migranten uit West-Afrika reizen op weg naar Libië, om te helpen met grensbewaking en de aanpak van mensensmokkel. Ook zijn de eerste stappen gezet in afspraken met landen als Senegal, Mali , Ethiopië en Soedan over het tegenhouden van migranten in ruil voor meer ontwikkelingshulp. Daarnaast is extra geïnvesteerd in de begeleiding van het terugsturen van kansloze migranten vanuit doorvoerland Niger.
De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldde vorige week dat ze dit ook gaat intensiveren vanuit Libië. Tienduizenden Afrikaanse migranten die naar Libië kwamen om er te werken of om door te reizen, zijn in handen gevallen van mensenhandelaren die hen hebben vastgezet als dwangarbeider in detentiekampen, en kunnen geen kant meer uit. Het IOM heeft dit jaar al 1.795 migranten vanuit Libië helpen terugkeren naar hun thuislanden in West- en Oost Afrika en verwacht dit jaar 10.000 migranten te kunnen terugsturen. Vorig jaar waren dat er nog maar 2.775. 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UNE MARÉE DE RÉFUGIÉS VENANT DE LIBYE VA DÉFERLER SUR L’EUROPE 

L’Europe a grand-peine à arrêter la vague d’immigration issue des côtes libyennes. Plus d’un million d’Africains fuyant la misère et/la terreur ont mis le cap sur la Libye dans l’espoir d’y franchir la Méditerranée sur des embarcations en caoutchouc en route vers l’Italie.
C’est Joe Walker-Cousins ancien ambassadeur britannique en Libye qui a révélé cette information au Guardian.
Walker-Cousins est convaincu qu’il n’est plus possible d’entraver leur progression. La plupart sont issus de l’Afrique Subsaharienne.
Rien que cette année, 650 personnes se sont noyées tandis que 23.000 immigrants ont réussi à rejoindre l’Italie. L’an dernier ils étaient 181.000. Les autorités européennes tentent de négocier avec le gouvernement libyen pour que celui-ci tente de freiner cet irrésistible mouvement migratoire. Dans le même état d’esprit, lEurope négocie avec le Sénégal, le Mali, l’Éthiopie et le Soudan, leur proposant un programme d’aide au développement en échange de leur promesse de retenir leurs ressortissants chez eux.
Seule une Europe unie et forte sera capable de faire face à cette marée humaine attirée par sa relative prospérité. Verhofstadt: si l’union européenne ne se réforme pas, elle est condamnée à disparaître.
MG 


VERHOFSTADT: "ALS DE EU NIET HERVORMT, IS ZE GEDOEMD TE VERDWIJNEN"
De Morgen- Bron: De Tijd 


 Guy Verhofstadt. ©AFP 

Tegelijk met de onderhandelingen over de brexit zal er binnen de EU gesproken moeten worden over een efficiënter Europa. Dat zegt Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, dit weekend in een interview in De Tijd. "Het zou een grote stommiteit zijn als we de kritiek niet ter harte nemen."
Verhofstadt wordt wel eens de meest uitgesproken federalist van de EU genoemd. Maar hij is niet blind voor de kritiek op de Unie. "Nationalisten, populisten en zelfs de harde brexiteers hebben geen ongelijk in een groot deel van hun kritiek op de Europese Unie", geeft Verhofstadt in het interview toe.
"Het is geen Unie, het is een confederatie van natiestaten die altijd beslist op basis van unanimiteit. Als er één een besluit blokkeert, blokkeert alles. Daarom hebben we zo veel jaar later nog altijd niet onze banken opgekuist. Daarom raakt de vluchtelingencrisis maar niet opgelost."
OPTIMISTISCH
Toch blijft hij optimistisch over de toekomst van de EU. Dat de burger niet meer Europa wil, klopt niet, aldus Verhofstadt. "De bevolking wil net dat Europa meer doet in de strijd tegen de terreur. Zestig procent van de Europeanen wil een Europees leger. De mensen zijn voor Europa, maar ze willen niet deze Europese Unie."
En dus moet er iets gebeuren, meent hij. "Het zou een grote stommiteit zijn als we de kritiek niet ter harte nemen, want de Unie is gedoemd te verdwijnen als ze niet hervormt."Aucun commentaire: