vendredi 8 septembre 2017

Antiracismebeweging wil buste van voormalige verzetsstrijder laten weghalen


Wijlen Roger Nols. ©La Dernière Heure 

De Franstalige antiracismebeweging MRAX vraagt de verwijdering van de buste van Roger Nols uit het gemeentehuis van Schaarbeek. Nols was tussen 1970 en 1989 burgemeester in de Brusselse gemeente, maar de voormalige verzetsstrijder schoof mettertijd op richting extreemrechts en stond in 1995 op een kieslijst van het Front National.
Nols verwierf in de jaren tachtig nationale bekendheid omwille van de Lokettenkwestie. Hij richtte toen in het gemeentehuis aparte loketten in voor Franstaligen, Nederlandstaligen en buitenlanders. De regering stuurde daarop een regeringscommissaris naar Schaarbeek.
In 1981 besliste Nols, net als enkele andere Brusselse burgemeesters, enkel nog EU-burgers in te schrijven in het vreemdelingenregister. Ook voerde hij een avondklok in tijdens de ramadan en paradeerde hij op de rug van een kameel om het hoge aantal moslims in zijn gemeente aan de kaak te stellen. Hij veroorzaakte daarnaast deining door de Franse FN-voorzitter Jean-Marie Le Pen te ontvangen. Nols was achtereenvolgens lid van de liberale PLP, het FDF, de PRL (die de PLP opvolgde) en het Belgische FN. Hij overleed in 2004.
OPEN BRIEF
Net als andere burgemeesters van Schaarbeek prijkt ook de buste van Nols in het gemeentehuis aan het Colignonplein. "Schaarbeek moet de bladzijde van deze donkere geschiedenis omdraaien en de buste van deze gepatenteerde racist verwijderen", vindt MRAX, dat een open brief heeft geschreven naar het college van burgemeester en schepenen en naar de gemeenteraad. "De aanwezigheid van zijn beeltenis naast de andere burgemeesters legitimeert de onaanvaardbare standpunten die hij heeft ingenomen en het haatdiscours dat hij aanhield." 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY 

Après Lénine, le général Lee, Léopold II, c'est Roger Nols que l'on cherche à faire choir de son piédestal. On l'avait presqu'oublié, celui là et voilà qu'on nous rappelle à son mauvais souvenir. Il avait un côté Trump et de vraies velléités lepénistes et populistes.
MG
Aucun commentaire: