mardi 31 octobre 2017

Hoeveel schade richt Puigdemont aan in België?


Jeroen Van Horenbeek De Morgen
   

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont. © REUTERS 

De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is in het grootste geheim naar Brussel gevlucht. De regering-Michel zit er enorm verveeld mee.
Puigdemont zal vandaag mogelijk een verklaring afleggen over zijn vlucht, zegt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert. Volgens onbevestigde bronnen reed hij gisteren eerst met de auto naar de Franse havenstad Marseille, om van daar per trein door te reizen naar Brussel. In Spanje hangt de Catalaanse leider een gevangenisstraf tot dertig jaar boven het hoofd wegens rebellie.
De komst van Puigdemont zorgt voor verwarring en spanning binnen de federale regering. Vanuit Spanje werd gisterennamiddag het gerucht verspreid dat de Catalaanse leider op uitnodiging van N-VA kwam. Dat werd pas na enkele uren ontkend. Hoe dan ook verbood premier Charles Michel (MR) zijn ministers meteen, per sms, om contact op te nemen met Puigdemont. Dit weekend kwam het al tot een diplomatieke rel met Spanje nadat staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) verklaard had dat Puigdemont politiek asiel kon aanvragen in België.
INTERN VERDEELDE COALITIE
'Het beeld ontstaat dat België partij trekt voor Catalonië. Dat is enorm vervelend voor de regering, want eigenlijk klopt dat helemaal niet. Vraag is of Michel dit nog gekeerd krijgt'
POLITICOLOOG CARL DEVOS (UGENT)

Michel wil geen nieuwe confrontatie. Dat zou ons land Europees aangerekend worden. De regel daar is: bemoei je niet met interne politiek van andere lidstaten. "Het beeld ontstaat dat België partij trekt voor Catalonië", reageert politicoloog Carl Devos (UGent). "Dat is enorm vervelend voor de regering, want eigenlijk klopt dat helemaal niet. Vraag is of Michel dit nog gekeerd krijgt."

De coalitie is intern verdeeld over de Catalaanse zaak. De komst van Puigdemont dreigt de spanning nog op te drijven. Vicepremier Jan Jambon (N-VA) zei begin deze maand nog dat zijn hart bij Catalonië ligt. Voor de Vlaams-nationalisten is het zelfbeschikkingsrecht een heilig principe – terwijl de MR van premier Michel een onafhankelijk Catalonië alleen wil erkennen met de instemming van Spanje, en die zit er niet aan te komen. CD&V ziet Puigdemont evenmin graag arriveren. De christendemocraten werken Europees samen met de partij van Spaans premier Rajoy.
Meer dan waarschijnlijk zal Puigdemont politiek asiel aanvragen in België. Waarom hij voor ons land kiest, blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk zette de uitspraak van Francken de deur op een kier. De rol van Brussel als hoofdstad van Europa zal ook meespelen, en sowieso was Michel het enige Europese staatshoofd dat het politiegeweld tijdens het Catalaanse referendum veroordeelde.
'PUUR TOEVAL'
Hoewel de regering verdeeld is, stuurt niemand aan op een crisis. Binnen N-VA doet men er alles aan om de boel te sussen. "De uitspraak van Francken dit weekend en de komst van Puigdemont zijn niet gelinkt", klinkt het op een kabinet. "Dat is puur toeval." N-VA heeft naar eigen zeggen geen contact met Puigdemont. "De partij moet op zoek naar een moeilijk evenwicht tussen haar liefde voor Catalonië en die voor centrumrechts”, analyseert Devos. "Francken heeft zich geprofileerd, voor de hele wereld, maar dat zorgt ook voor irritaties."
De regering heeft misschien één geluk: de kans dat Puigdemont hier als politiek vluchteling wordt erkend, lijkt klein. "In regel wordt een asielvraag van een andere Europese lidstaat niet in overweging genomen", verklaart Dirk Van den Bulck, hoofd van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), dat de aanvragen behandelt. "Maar er zijn uitzonderingen." 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
CHERLES MICHEL  DANS LA MOUISE 

L'arrivée de  Carles Puigdemont à Bruxelles est une catastrophe pour Charles  Michel. Le président catalan aurait rencontré l'avocat ouest flamand  Paul Bekaert spécialiste des dossiers de demande d'asile.
Clairement, le marais catalan s'installe en Belgique et plonge Charles Michel dans une situation totalement inconfortable. La N-VA jure ses grands dieux qu'elle n'y est pour rien et De Wever se tait dans toutes les langues. Cette situation rocambolesque donne l'impression à tous que la Belgique a pris parti pour l'indépendance contre le gouvernement espagnol. S'il devait effectivement demander asile à la Belgique, ce serait pire encore pour la Belgique qui se trouverait totalement isolée dans le paysage politique européen. Rappelons que Michel s'est rangé derrière Macron dans son intention de relancer le débat sur la construction européenne. Charles Michel va devoir venir s'expliquer devant le parlement. Ambiance en perspective.
Sale temps pour le fils de Louis l'Européen.
Le suspense demeure entier à l'heure où j'écris ceci.
MG

Aucun commentaire: