vendredi 19 janvier 2018

Samen stopt ermee: "We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt"


De Morgen
DBA, redactie - Bron: Eigen info, belga.be    © BELGAONTHESPOT 
De Antwerpse kartellijst Samen houdt ermee op. Dat hebben de Antwerpse en nationale partijleiding van Groen beslist. "Het is geen evidente maar wel een noodzakelijke beslissing voor Antwerpen." Sp.a-topman Tom Meeuws liet weten klacht te willen indienen tegen De Lijn.
In een officiële mededeling laat Groen weten dat het niet doorgaat met de kartellijst Samen, maar alleen naar de Antwerpse verkiezingen trekt. "We betreuren dat de Antwerpse sp.a niet de partner is gebleken waarop we hadden gehoopt. Wij willen voluit aan progressieve politiek kunnen doen en focussen op de problemen en uitdagingen van de Antwerpenaren, niet op de problemen van personen en partijen."
Ook tijdens een persconferentie benadrukten Groen-voorzitter Meyrem Almaci en lijsttrekker Wouter Van Besien hun teleurstelling. "Maar we slaan de bladzijde om en kijken vooruit", aldus Van Besien. "We hebben alles in huis om de Antwerpenaren een volwaardig alternatief te geven."
Wat Jinnih Beels, de onafhankelijke kandidate die de tweede plaats op de Samen-lijst bezette, zal doen is nog niet duidelijk. "De toekomst moet ze voor zichzelf op een rij zetten en uitmaken", aldus Van Besien. "Ik vind het ook voor haar heel spijtig dat dit niet kan doorgaan zoals gepland." Van Besien benadrukt dat hij haar de tijd zal geven om een keuze te maken. "En ik vraag dat jullie dat ook doen."
KLACHT TEGEN DE LIJN
Tom Meeuws reageert dat hij de beslissing van Groen betreurt. "Dit is vooral jammer voor de Antwerpenaren die dromen van een warmer en socialer Antwerpen", stelt hij. "Dit stemt me zeer triest. Ik heb enorm geïnvesteerd in deze samenwerking." Hij zegt Groen niets kwalijk te nemen. "De aanhoudende, ongeziene aanvallen op zijn persoon hebben de druk zo vergroot, dat die voor onze partner te veel is geworden."
Hij zegt ook dat hij stappen wil ondernemen tegen De Lijn en de "morele en psychologische schade" op hen te verhalen. Meeuws kwam de afgelopen dagen in de knel omdat er details waren opgedoken hoe hij als directeur van De Lijn de financiële regels had geschonden. Bij zijn ontslag was er echter een geheimhoudingsclausule afgesloten.

CROMBEZ "KIJKT VOORUIT"
  

Ook sp.a-voorzitter Crombez betreurt het einde van het stadsproject. "Het was een kans om een positief, open en toekomstgericht project voor Antwerpen op poten te zetten en op die manier een dam op te werpen tegen het cynisme dat te vaak de essentie van de politiek is geworden", aldus Crombez.
"Dit is geen goeie dag voor iedereen die vindt dat politiek moet draaien om oplossingen voor maatschappelijke problemen, om bescherming van mensen in tijden van nieuwe kwetsbaarheid en om het streven naar meer gelijkheid in tijden van grote veranderingen in de samenleving. Wij kijken vooruit", besluit hij.
"INHOUD OP EERSTE PLAATS" 
     
PVDA-voorzitter Peter Mertens. © belga 

Nu Groen en sp.a niet langer 'Samen' naar de Antwerpse kiezer trekken, staat de niet voor dat project uitgenodigde PVDA niet meteen te springen om alsnog met een van beide partijen in zee te gaan. "Het eerste dat over Samen bekendraakte, was de invulling van de eerste drie plaatsen", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Dan hoeft het niet voor ons. De inhoud komt bij ons op de eerste plaats. We gaan dus gewoon door met onze bevraging van 10.000 Antwerpenaars, een enorm karwei, en het toetsen van ons programma bij de bevolking. We staan sterk op eigen benen."
SHARE 
Mertens betreurt het naar eigen zeggen wel dat de Antwerpse verkiezingscampagne op deze manier van start is gegaan. "Ik heb het een jaar geleden al gezegd en geschreven in mijn boek Graailand: als je het laat gaan om de macht en de postjes, krijg je alleen maar modder over je heen. Antwerpen verdient beter en links verdient beter", vindt Mertens. "Als je op een sociale, linkse manier aan politiek wil doen moet je integriteit tonen."
PERSCONFERENTIE
Gisteravond kondigde Groen-kopman en lijsttrekker Wouter Van Besien aan dat Tom Meeuws niet langer op de progressieve lijst Samen zou staan. Na een urenlang partijbestuur besliste sp.a echter om het ontslag niet te aanvaarden en zich volmondig achter Meeuws te scharen. Groen besloot deze middag dat op die manier er niet langer kon worden samengewerkt en blies de kartellijst op.
Meteen begon N-VA zich op Twitter vrolijk te maken over de breuk van Samen. "En dan te bedenken dat een stad besturen zelfs nog veel moeilijker is dan een kartel bijeen te houden", reageert Kamerlid Sophie De Wit. 


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
SAMEN SE SEPARE 

Anvers, les verts et les rouges qui s'étaient coalisés contre la NVA rompent l'alliance un an avant les communales.
Ils n'iront donc pas ensemble déloger Bart De Wever de son "schoon verdiep". Bart peut donc sabrer le champagne ou plutôt le coca zéro puisqu'il ne boit rien d'autre à ce que l'on dit.  Du petit lait peut-être?
MG


Aucun commentaire: