mardi 30 avril 2019

Schaarbeekse school sluit hele week: ‘Mensen geloven niet in justitie, wel in complottheorieën’


De politie heeft traangas ingezet om de menigte voor de deuren van School 1 in Schaarbeek uiteen te drijven. Eén vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht. De vermeende verkrachting van een 4-jarig meisje blijft de gemoederen verhitten, ook al heeft het parket benadrukt dat er geen zedenfeiten zijn gepleegd. De school wordt voor de rest van de week gesloten.
‘We begrijpen niet waarom ouders de verklaring van het parket niet geloven.’ Gaetano Termine, kabinetschef van de schepen van onderwijs in Schaarbeek, staat ook voor een raadsel. ‘Als politici iets zeggen, weet ik dat mensen het niet altijd geloven. Maar justitie? Ik begrijp het niet.’
Toen vanmiddag de schepen van onderwijs, Michel Van Herde, de verklaring van het parket over het 4-jarig meisje voorlas, suste dat de ouders en omwonenden hoegenaamd niet. Het parket kwam tot de conclusie dat het bloed in de onderbroek van het kind het gevolg was van een infectie, niet van een aanranding. Maar in plaats van rust, kreeg de politie eieren op haar hoofd. Ouders en de politie gingen volgens Het Nieuwsblad  op de vuist. ‘Er is van bij het begin veel desinformatie over de feiten verspreid’, legt Termine uit. ‘Er zijn heel snel geruchten rondgegaan, ouders waren er meteen van overtuigd dat er iets ernstigs gebeurd was. Mensen geloven in complottheorieën, waarbij politiek en justitie betrokken zijn. Men heeft er geen vertrouwen meer in.’
AGITATEURS
Maandag protesteerden ouders voor de deuren van de school met leuzes als ‘neen tegen pedofilie’ en ‘wij willen gerechtigheid’. Het onderzoek was toen nog volop aan de gang, de gebeurtenissen vonden op 25 april plaats, vijf dagen geleden dus.
Ook dinsdagmiddag verzamelden ouders nog steeds voor de school. ‘De situatie trekt mensen aan - agitateurs - van overal uit Brussel. Mensen die geen link met de school hebben.’ De situatie blijft de hele middag gespannen. De politie zette traangas in en er cirkelde een tijdlang een helikopter boven het gebied. 'We hebben bij een manoeuvre om de menigte uiteen te drijven één keer traangas gebruikt', verduidelijkte politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker aan Belga. 'Er was een vrouw die op de grond gevallen was en gewond raakte. Zij werd uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Het Nieuwsblad riepen de ouders op om ook vrijdag te komen betogen. De vader van het meisje zou ook een advocaat onder de arm willen nemen om verdere stappen te ondernemen.
Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) besloot rond 17.00 uur dat de deuren van de school voor de rest van de week gesloten blijven.
MISSELIJKMAKEND
Clerfayt ziet in de situatie de hand van de oppositie. ‘Er wordt verzocht aan de leiders van de PS en CDH van de gemeente Schaarbeek om het misbruik dat hun leden in deze zaak plegen, op te lossen.’ In een persbericht spreekt Clerfayt van ‘aanzet tot haat, door mensen die niet goed geïnformeerd zijn.’ ‘Sommigen verspreiden nepinformatie, roepen op tot haat en oproer en leiden de aandacht af. Het is belangrijk dat mensen die de reputatie en het werk van het team van school 1 schaden verantwoordelijk worden gehouden voor hun misselijkmakende daden tegen de overheid.’


COMMENTAIRE DE DIVERCITY
LES FAITS ET L'INTERPRÉTATION DES FAITS
‘MENSEN GELOVEN NIET IN JUSTITIE, WEL IN COMPLOTTHEORIEËN’

Une petite fille de 4 ans de nationalité ghanéenne présente une tâche de sang dans l'entrejambe. Sa mère crie au viol et accuse l'école. Cela se passe à Schaebeek où l'enfant est inscrite à l'école numéro un. Aussitôt les réseaux sociaux répercutent l'information et mobilisent les esprits. Des agitateurs mal intentionnés venus de partout se rassemblent devant l'école. Selon le bourgmestre qui est en campagne électorale au niveau régional, l'opposition jetterait de l'huile sur le feu. Le parquet descend  sur les lieux et décrète, après examen médical,  qu'il ne saurait s'agir d'un viol. Une excision peut être ou une grosse infection urinaire? La déclaration officielle est huée par une foule hostile de parents et d'activistes  qui lance des cris "racisme", "justice" et des pierres sur l'école et la police qui riposte avec les gaz lacrymogènes. Bernard Clerfayt décide de fermer l'école jusqu'à lundi prochain.
La rumeur "complotiste" n'accorde aucune foi à la déclaration du procureur.  L'intoxe largement diffusée sur les réseaux sociaux  prend carrément le pas sur l'info.
C'est franchement préoccupant. Ce qui l'est encore davantage c'est la teneur des forum des lecteurs dans les journaux en ligne:  carrément sidérante.
Le vivre ensemble à Schaerbeek en prend un solide coup.
L'interculturel? Ce n'est vraiment pas gagné!
MG
  

Aucun commentaire: